Rožmitál pod Třemšínem (německy Rozmital nebo také Rosenthal) je město v okrese Příbram v podhůří Brd asi 15 km jihozápadně od Příbrami ve Středočeském kraji. Leží na konci regionální železniční trati Březnice – Rožmitál pod Třemšínem. Žije zde přibližně 4 300[1] obyvatel. Skládá se z devíti částí na osmi katastrálních územích. Dominantou města je zámek Rožmitál a kostel Povýšení svatého Kříže ve Starém Rožmitále s nímž je spjata osobnost hudebního skladatele Jakuba Jana Ryby, který v Rožmitále žil a působil jako učitel. Přírodní dominantou města je Podzámecký rybník a vrcholy pohoří Brd, jehož součástí je i vrch Třemšín, jehož název se stal přídomkem názvu města.
První písemná zmínka o městu pochází z roku 1265, ačkoli archeologické nálezy ukazují na osídlení již v 10.–11. století. Vývoj města je úzce spjatý s rodem Buziců, z nějž se pochází rodová větev Pánů z Rožmitálu. Zakladatelem zdejšího hradu kolem nějž město vzniklo byl Oldřich z Rožmitálu. Třetí majitel rožmitálského panství, Protiva z Rožmitálu, daroval polovinu panství i města pražskému arcibiskupovi v jehož držení bylo panství až do husitských válek. Poté se Pánům z Rožmitálu podařilo panství opět zcelit. V jejich majetku zůstalo až do poloviny 16. století, kdy museli zadlužené panství prodat. Novým majitelem se stal Florián Gryspek z Gryspachu, vysoký královský úředník, jehož vnuci přišli po bitvě na Bílé hoře o veškerý majetek. Rožmitálské panství pak znovu připadlo do majetku pražského arcibiskupství jemuž patřilo až do roku do znárodnění v roce 1948.
Hlavní kulturní událostí je každoroční Slavnost královny Johanky, kdy se koná jarmark lidových řemesel, historický průvod a další kulturní akce.[2]