Filters
Rating
  1x
  4x
  3x
Letošního skautského tábora 1. a 3. oddílu, který se konal 31.7.-10.8., se zúčastnilo celkem 33 dětí ve věku od 7 do 11 let. Hned první den z rána čekala děti nelehká výzva – dlouhá cesta na nové tábořiště poblíž vesnice Malé Hradisko. Jeli jsme vlakem, autobusem, kus cesty jsme ušli pěšky, a i přesto jsme do tábora dorazili s úsměvem na tváři.

Celým táborem, který byl zasazen do tématiky středověku nás provázel statečný Jindřich, jemuž děti pomáhaly najít a zachránit krásnou princeznu Terezku. Během složité cesty za princeznou, kterou věznili zlí lapkové se děti postavily mnoha nástrahám, naučili se plno nových věcí a vyzkoušeli si spoustu středověkých řemesel a zajímavých činností jako např. vyšívání, pečení středověkého chleba, lukostřelbu, středověké psaní dopisů, znakovou řeč a nespočet dalších aktivit. Přes všechny překážky se podařilo princeznu zachránit. Jako poděkování dětem za jejich statečnost a odhodlání vyhlásili král s královnou velkolepou hostinu. Všude bylo plno dobrot, hrála dobová hudba, tančilo se. Byla to právem zasloužená odměna. U večeře jsme si vždy oblékali středověké kostýmy, čímž jsme pomohli navodit pravou středověkou atmosféru.

Skvělou zastávkou na dobrodružné cestě za princeznou byl středověký trh. Za poctivě získané zlaťáky si děti mohly kupovat zajímavé předměty, které na trhu prodával kupec až z daleké Arábie, nebo něco dobrého na zub včetně výborných pochoutek přímo z grilu. Manželka arabského obchodníka nabízela věštění budoucnosti. Další obchodníkův společník předváděl ohnivou show. Zlaťáky bylo možné získat i přímo na trhu. Stačilo jen vyhrát nad pouličními kejklíři v jedné z jejich záludných her.

Po většinu dní jsme se bohužel potýkali s nepřízní počasí. Unavení a promočení jsme se těšili na každý slunečný den, ale myslím si, že jsme si dokázali tábor užít i přes tu spoustu deštivých dnů. Budeme doufat, že příště k nám bude počasí shovívavější.

Během tábora jsme také dvakrát připravili mši svatou. Náš velký dík patří kněžím, kteří byli ochotni za námi urazit tak dlouhou cestu.

Poslední večer jsme se rozloučili s táborem tradičním slibovým ohněm. Stejným ohněm jsme také mezi sebe přivítali nové světlušky a vlčata. Slibové večery mají opravdu nezapomenutelnou atmosféru, bez které by tábor nebyl kompletní.

Opět jsme letos zažili úžasných 11 dní, z nichž máme doufám všichni spoustu krásných vzpomínek, nových zkušeností a vědomostí. Již teď se těším na všechny budoucí tábory, které nás ještě čekají.

Simča Budinská