Švajčiarsko-slovenská spisovateľka Irena Brežná predstavila svoju najnovšiu knihu Postrehy emigrantky (ASPEKT) vo štvrtok 12. júna 2018 v Univerzitnej knižnici v Bratislave.

Večer otvorila riaditeľka knižnice Silvia Stasselová, o procese tvorby novej knihy hovorila aj literárna vedkyňa a prekladateľka Jana Cviková, ktorá výber z esejí, próz a reportáží z rokov 1981 až 2017 pripravila. Podujatie moderovala Zuzana Maďarová.

Postrehy emigrantky prinášajú rozmanité témy prepojené premýšľavo esejistickým, hravo poetickým a zároveň reportážne konkrétnym uvažovaním o zneužívaní, ale aj o (sveto)občianskom využívaní moci, o strachu z inakosti a vytváraní spoločenstva, o lžiach a ideáloch, o odstupe a blízkosti, o spolužití či jednoducho o jedinečnosti života – v Československu, Rusku, Guinei, Čečensku, vo Švajčiarsku, na Slovensku... „Písanie spisovateľky a novinárky Ireny Brežnej formovala zlomová skúsenosť emigrácie v roku 1968. Vynútená aj zvolená viacdomosť sa pre ňu stala zdrojom nevšedných postrehov o spoločnosti na Východe i Západe,“ napísala o tvorbe Ireny Brežnej Jana Cviková.

Za fotografie ďakujeme Lucii Kupcovej.

Knihu Postrehy emigrantky si môžete objednať TU : http://www.aspekt.sk/content/knizna-edicia/postrehy-emigrantky-0

Našu prácu môžete podporiť kúpou ďalších titulov Knižnej edície ASPEKT: http://www.aspekt.sk/knizna_edicia