Filters
Rating
  28x
Vyprošťování u dopravních nehod trochu jinak. Místo na vozidlech jsme cvičili vyproštění na železničních vagónech.

Dopravní nehody s vyproštěním zraněných lidí patří často k velmi náročným zásahům. Vyprošťování totiž mohou vykonávat jen hasiči, kteří jsou k tomu vybaveni odpovídajícími technickými prostředky a řádně vyškoleni. Co když ale dojde k železniční dopravní nehodě, a je zapotřebí provést vyproštění cestujících z drážního vozidla? Takovou situaci si vyzkoušeli naši hasiči ve Vysokém Mýtě v areálu společnosti zpracovávající kovové odpady. Likvidují mimo jiné staré železniční vozy, které jsou tak ideálním místem pro náš trénink.
Výcvik vedl kolega Štěpán Heger z
HZS Pardubického kraje
, hasiči si pod jeho vedením vyzkoušeli možnosti vnikání do vagónů a prováděli z nich transport zraněných. Přístupové cesty byly přitom různé, např. dveřmi, okny vozů nebo také střechou. Oproti běžným dopravním nehodám, kdy vyprošťujeme z osobních či nákladních vozidel, jsou vlakové konstrukce podstatně bytelnější a odolnější, na jejich zdolání je potřeba speciálního vybavení a o mnoho více fyzických sil. Zásah se navíc často provádí ve značné výšce a špatně schůdném terénu. Proto je zde vhodné používat například lešení nebo nastavovací žebříky.
Tímto výcvikem naše spolupráce určitě nekončí. Postupně se budou takto proškolovat naši lektoři vyprošťování u dopravních nehod a s nimi pak i další hasiči.
Video v komentářích.
foto, video: Michal Fanta | HZS Královéhradeckého kraje