Filters
Rating
  37x
HZS Královéhradeckého kraje je jedním z opěrných bodů pro potápěčskou činnost Hasičského záchranného sboru ČR.
Naše potápěčská skupina HZS KHK zajišťuje činnost na směně "A“ pro Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj, směny "B" a "C" pokrývá HZS Pardubického kraje. Ve vzájemné spolupráci se potápěči HZS Pardubického a Olomouckého kraje provádíme také speciální činnost v přilbovém potápění pro území České republiky.
Potápěčskou skupinu HZS KHK tvoří 7 potápěčů, kteří mohou vykonávat zásahovou činnost v uzavřených prostorách a velkých hloubkách.
Jelikož se potápěči mohou dostat do situací, kdy je zapotřebí provádět činnost v silně kontaminované vodě i například chemickými látkami, jsou vybaveni speciálními potápěčskými obleky Viking 1500 HDS a přilbou Kirby Morgan 77. Přilbové potápění spočívá v tom, že potápěč je v tomto systému potápění zcela chráněn i v silně kontaminovaných vodách. Potápěčská přilba, která váži 14,7 kilogramů, dokáže odolávat nebezpečným látkám stejně jako protichemický oblek Viking.
Komunikaci a přenos dýchacího média mezi hladinou a potápěčem umožňuje odolná potápěčská komunikační hadice v délkách po padesáti metrech s možností vzájemného spojení.
V případě vážných problémů pod hladinou má potápěč v případě krizové situace ještě možnost použít svůj vlastní na zádech nesený záložní systém.Tato potápěčská činnost je na tolik specifická a náročná, že je ji zapotřebí pravidelně cvičit
a zdokonalovat se v jejím použití.
Jedno takové cvičení hasiči z HZS Královéhradeckého kraje trénovali na Správčickém písníku u Hradce Králové.

FOTO: Michal Fanta / HZS Královéhradeckého kraje