Na seskoky chrudimských výsadkářů do Rozkoše navázalo cvičení složek IZS

Po dlouhých letech se vrátili do královéhradeckého regionu chrudimští výsadkáři 43. výsadkového pluku AČR s výcvikem, během kterého prováděli seskoky padákem do vln vodního díla Rozkoš. K výcviku se připojily i složky IZS z Královéhradeckého kraje. Při té příležitosti si totiž prověřily svou připravenost při mimořádné události, kdy bylo nutné provést záchranu většího počtu osob z vodní hladiny. Cvičení se uskutečnilo v úterý 14. června 2022, během celého dne zrealizovalo přes 150 výsadkářů celkem 11 seskoků.

Seskoky do vody provádí AČR pouze v letním období, a to 2x až 3x ročně na různých místech. Do vody přitom mohou seskakovat pouze zkušení výsadkáři, kteří mají za sebou 20 seskoků a více. Po seskoku byli vojáci jako figuranti zachráněni zasahujícími složkami z vody a transportováni na určené místo. Více než padesátka hasičů, vodních záchranářů a policistů tak měla příležitost nacvičit si postup a nasazení většího množství sil a prostředků při scénáři, podle kterého „tonulo“ ve vodě více lidí najednou. Po každém seskoku bylo potřeba zachránit až 15 figurantů.

Cvičení se ze složek IZS Královéhradeckého kraje zúčastnilo 8 profesionálních jednotek HZS KHK (stanice Hradec Králové, Trutnov, Dobruška, Velké Poříčí, Rychnov nad Kněžnou, Jaroměř, Jičín, Dvůr Králové nad Labem), 4 jednotky sborů dobrovolných hasičů (Velká Jesenice, Česká Skalice, Nové Město nad Metují, Jaroměř), Policie ČR (OOP Česká Skalice), Vodní záchranná služba – ČČK, všechny záchranné složky byly vybaveny celkem 15 čluny. Seskoky prováděli příslušníci AČR 43. výsadkového pluku. Za poskytnutí prostor pro zázemí patří poděkování SK Vodní sporty Rozkoš, z. s.

FOTO: Jan Kostík/HZS ČR a Tomáš Vojtíšek/HZS KHK