Filters
Rating
  3x
  77x

youtube video: https://youtu.be/NT1nG4GSzpE

Hasiči-lezci na součinnostním výcviku na Slovensku

Nácviky na výškových budovách, ve skalních terénech, slanění a podvěsové činnosti, nic z toho nemohlo chybět na součinnostním výcviku hasičů – lezců z HZS Královéhradeckého kraje a Libereckého kraje spolu s příslušníky Hasičského a záchranného sboru Slovenské republiky (HaZZ). Stáž u slovenských kolegů se uskutečnila ve dnech 13. až 16. června 2022 ve výcvikovém prostoru Lešť.
Čeští příslušníci se během stáže seznámili s činností lezců HaZZ, dále také se strukturou a metodikou leteckého hašení pomocí vrtulníků a pozemního hašení využívaného na Slovensku. Tyto dva moduly jsou začleněny do struktury pomoci v rámci mechanismu civilní ochrany Unie.
Při teoretické přípravě věnované činnostem při leteckém a pozemním hašení byl představen tzv. jezírkový systém, který HaZZ využívá při hašení požárů v nepřístupném terénu. Letka Ministerstva vnitra Slovenské republiky disponuje těžkým vrtulníkem Mi-171, který je v podobných případech výhodou. Díky své výkonnosti dokáže unést až 4000 kg. Jako efektivní se prokazuje i při provádění hašení pomocí Bambi vaku, kdy dokáže hasit pomocí vaku o objemu až 2850 l vody s přimísením pěnidla.
Praktická část součinnostního výcviku byla rozdělena na lezecké činnosti a záchranu pomocí letecké techniky. Při lezecké části se hasiči zaměřili na záchranu pomocí vytažení. V průběhu výcviku se intenzivně využívalo speciální kotvící zařízení Rock Exotica Arizona Vortex, které je i ve výbavě některých lezeckých skupin u HZS ČR. Jedná se o speciální trojnožku, která se díky své mobilitě a variabilitě ustavení může používat jak v nepřístupném terénu, tak v urbanistické zástavbě. Nácviky záchran probíhaly na místních výškových budovách i v přilehlých přírodních skalních terénech.
Nácvik záchrany pomocí letecké techniky se orientoval na záchranu z budov pomocí slanění a podvěsových činností. Hasiči se seznámili s evakuačním systémem AirTEP, který se využívá k rychlé evakuaci z výškových budov při požárech a jiných katastrofách. V přírodním terénu si hasiči vyzkoušeli také hromadné vysazení na podvěsovém laně v tzv. hroznu. Díky již zmíněné nosnosti vrtulníku Mi-171 se prováděl podvěs i devíti příslušníků najednou. Další letecké činnosti byly zaměřeny na záchranu ze skalních masivů a via ferrat.