Filters
Rating
  19x
Jednotky požární ochrany z Hradce Králové zasahovaly cvičně při požáru v seniorcentru
Námětem taktického cvičení jednotek požární ochrany byl požár v druhém nadzemním podlaží v královéhradeckém seniorcentru v ulici Exnárova. Zahořelo v prostoru chodby v koši s prádlem, což detekovala elektrická požární signalizace. Krajské operační a informační středisko HZS vyslalo na místo jednotky z druhého stupně požárního poplachu.
Vzhledem k tomu, že se jednalo o taktické cvičení, asi čtyřicítka profesionálních a dobrovolných hasičů ze sedmi jednotek už byla připravena na místě. Podle scénáře se ve vnitřních prostorách budovy a v pokojích nad požárem nacházeli klienti i personál centra. Proškolená obsluha evakuovala osoby, které mohly samy odejít. Někteří klienti jsou však se sníženou schopností pohybu a nebyli schopni samostatné evakuace. Úkolem hasičů pak bylo zajištění průzkumu objektu, evakuace osob z ohrožených prostor objektu pomocí vyváděcích prostředků a za využití evakuačních výtahů. Samozřejmostí bylo provedení samotného hasebního zásahu na likvidaci požáru. Na závěr byly prostory domu odvětrány.
Díky cvičení si hasiči vyzkoušeli mimo jiné také průjezdnost ulic pro mobilní požární techniku. Seniorcentrum, kde se dnešní cvičení konalo, vyrostlo na sídlišti na Moravském Předměstí. Cestou na místo se i tady jednotky setkaly s neukázněností řidičů, kteří parkují často mimo vyznačená místa a komplikují tak průjezdnost ulic. Přitom zásahová technika potřebuje k průjezdu minimálně tři metry širokou komunikaci, pro ustavení výškové techniky je nutný prostor ještě širší. Klíčové je také respektování vyznačení nástupních ploch pro požární techniku. Proto nezapomínejte parkovat ohleduplně!
Do cvičení se zapojili profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové a Hradec Králové – Pražská a jednotky sboru dobrovolných hasičů města Hradce Králové Třebeš, Malšova Lhota, Malšovice, Plácky a Březhrad.