Filters
Rating
  30x
Poradit si v prvních minutách zásahu při těžké dopravní nehodě s vyproštěním s tím, co máme běžně k dispozici. Na Učilišti požární ochrany ve Velkém Poříčí čekaly na hasiče celkem tři tréninková stanoviště, na kterých se během třídenního instruktážně metodického zaměstnání vystřídalo 63 hasičů ze všech směn našich stanic.
První stanoviště simulovalo dopravní nehodu s těžkým vyproštění zraněných osob. Na každé družstvo čekal extrémně deformovaný vůz v poloze na střeše. Hasiči mohli při vyproštění použít různé technické prostředky, ale museli se omezit pouze na ty, které mají ve standardní výbavě na každé prvovýjezdové cisterně. Prováděli stabilizaci auta, používali například hydraulické zařízení na přizvednutí vraku, aby získali prostor pro vyproštění zaklíněných figurín (s váhou cca 80 kg). Podobné těžké vyproštění může trvat i desítky minut.
Na druhém stanovišti uplatňovali hasiči zkušenosti z dopravních nehod, při kterých docházelo v uplynulých měsících k pádům stromů na vozidla. Úkolem zasahujících bylo zajištění kmene, jeho odlehčení nad vůz a vyproštění osob. To vše tak, aby nedošlo k sesunu kmene stromu a zásah byl bezpečný nejen pro zachraňované, ale i pro samotné hasiče.
Třetí stanoviště zahrnovalo činnosti při stabilizaci vozidla v atypické poloze po dopravní nehodě. Týmy využívaly stabilizační tyče, klíny a připravovaly vozidla pro bezpečné vyproštění.
Celý IMZ navazoval svým obsahem a náplní na předchozí odbornou přípravu instruktorů ve vyprošťování u dopravních nehod.
Za pomoc děkujeme kolegům ze Záchranného útvaru HZS ČR, kteří nám pomohli připravit vraky vozidel a přiblížit se tak reálným podmínkám dopravních nehod.