Filters
Rating
  35x
Požár ve výtahové strojovně i vylitá hořlavina před bytem. Hasiči v Hradci Králové cvičili zásah při požáru výškové budovy.
K cvičnému požáru bytového domu v Gebauerově ulici v Hradci Králové vyjížděli včera profesionální a dobrovolní hasiči dislokovaní na území města.
V prostorách výškové budovy cvičili hned dvě modelové situace, které si vyžadovaly zásah jednotek požární ochrany.
V první části cvičení došlo k výbuchu ve výtahové strojovně s následným požárem. Úkolem jednotek bylo provést rychlou evakuaci zaměstnanců (figurantů) z prostoru strojovny. Osoby byly evakuovány ve vyváděcích maskách a na nosítkách. Mezitím prováděly další jednotky cvičný hasební zásah, kdy jeden útočný proud natáhly z nástěnného hydrantu a druhý vedly z venku po schodišti. Zároveň byla přistavena výšková technika – automobilová plošina AP 54 s proudem na střechu objektu.
Druhou etapou cvičení byl požár bytu v 9. patře domu, ke kterému došlo po vylití hořlavé kapaliny pod dveře bytu. I v tomto případě vedly jednotky hasební zásah vnitřkem budovy s využitím nástěnného hydrantu na chodbě a natažením vedení přes schodiště. Navíc realizovali hasiči evakuaci osob z balkónu pomocí automobilového žebříku.
Díky cvičení si profesionální a dobrovolní hasiči vyzkoušeli mimo jiné dostupnost a využití nástupních ploch pro požární techniku, možnosti příjezdu a ustavení techniky. Zasahující se také seznámili s charakterem výškové budovy a jejím členěním, s konstrukcí a stavem požárně dělících konstrukcí nebo dostupností hasebních látek. Součástí cvičení byla prohlídka objektu se zaměřením na odpojovače a vypínače sítí.
Cvičení se zúčastnili profesionální hasiči ze stanic Hradec Králové a Hradec Králové – Pražská a JSDH města Hradce Králové (Plácky, Třebeš, Malšovice, Malšova Lhota, Plačice, Březhrad, Svinary).
FOTO: Michal Fanta / HZS KHK