Filters
Rating
  8x
  298x
  13x
„Jičínský hasič přežívá“ byl letos rekordním díky počtu účastníků i výkonům závodníků. Nejrychlejší byl jihočeský profesionální hasič Michal Brousil
Prvomájový den hasičů na Valdštejnově náměstí v Jičíně je už tradičně spojený se soutěží v disciplínách TFA „Jičínský hasič přežívá“. Na start se postavil rekordní počet závodníků a závodnic, v pěti kategoriích jich startovalo 98, následoval i závod štafet.
Účastníci z řad profesionálních a dobrovolných hasičů absolvovali pod Valdickou bránou dráhu s těmito disciplínami:
Lešení – Soutěžící se připnuli karabinou k jistícímu zařízení a vystoupali po žebříku. Vytáhli dva kusy hadic B na plošinu lešení. Poté se museli dostat co nejrychleji opět dolů po žebříku.
Hammer Box – Hasiči museli provést 80 úderů v Hammer Boxu.
Barely – Přenesení 2 kusů barelů o hmotnosti cca 20 kg a odložení na stanoviště.
Figurína – Přemístění cca 80kg figuríny a odložení na vyznačenou hranici / varianta pro ženy – cca 50kg figurína.
Hadice – Uchopení uzavíratelné proudnice zavodněného vedení dvou hadic C a natažení za vyznačenou čáru.
V nejpočetnější kategorii profesionálních hasičů do 35 let zvítězil v napínavém a prakticky až do stlačení finálové časomíry vyrovnaném souboji Michal Brousil (HZS Jihočeského kraje, stanice Písek) s časem 01:57,52 před Pavlem Kouříkem, kterému svítil na displeji čas 01:57,78. Oba dva tak prolomili pomyslnou dvouminutovou hranici, pod kterou se ještě žádný ze závodníků v Jičíně historicky nedostal.
V kategorii žen byla nejrychlejší Kateřina Vodičková (SDH Rokytnice nad Rokytkou) s časem 03:02, kategorii profesionálních hasičů od 35 do 44 let vyhrál Marek Víšek (HZS Pardubického kraje, stanice Pardubice) s výkonem 02:03, společnou kategorii HZS + SDH nad 45 let zvládl časově nejlépe Michal Přecechtěl (HZS Olomouckého kraje, stanice Olomouc) s časem 02:19 a kategorii SDH do 45 let vyhrál Pavel Chramosta (SDH Staré Místo) s časem 02:26. Vítězem štafetového memoriálu mjr. Dimitrije Tomince se stal tým Jihozápad.
Celý závod přitom odstartovaly dvě legendy sportu TFA a matadoři jičínské soutěže Tomáš Višňar s Petrem Jindrou, profesionální hasiči ze stanice Jičín, kteří proběhli trať v exhibičním rozběhu se zapnutým dýchacím přístrojem.
Vítězům blahopřáli zástupci vedení HZS Královéhradeckého kraje plk. David Pouč a plk. Libor Zikeš a starosta města Jičína Jan Malý, pod jehož záštitou se akce konala. Poděkování patří celému organizačnímu týmu z územního odboru Jičín HZS HKK a všem partnerům, kteří soutěž podpořili.
Gratulujeme všem vítězům, všem hasičům i hasičkám děkujeme za účast!