Tak jsem se vrátil z takové malé odpočinkové dovolené ze Šumavy, respektive z Lipna od přehrady. Vrátil jsem se s trochu smíšenými pocity, jelikož jsem zde nebyl bezmála 15 let. Právě tolik totiž uplynulo, od doby kdy jsem sem jezdil s rodiči a se svou sestrou a ještě s několika známými z naší vesnice ležící nedaleko Prahy. Jezdili jsme do Černé v pošumaví v dobách totality. Mě se zde pod naším stanem a naší Škodou 105 M. líbilo a mám z tohoto kraje i spoustu hezkých a silných zážitků.
No takže jsem se po bezmála 15 letech vrátil na místo činu a byl jsem hluboce zklamán z toho co z mích vzpomínek připomínalo, nebo snad spíše nepřipomínalo mé mládí. Je škoda, že jsem na tomto místě našel zchátralé chatičky, torza krámku, prodávající různé pochutiny pro oba dva kempy. Ono totiž, když jste vjeli do Černé v pošumaví, tak jak po levé, tak i po pravé straně se nacházeli kempy, které byly věřte nebo ne, rok co rok narvané k prasknutí. Z klientely tvořily zhruba 50% obyvatelé z NDR a pár komediantů. Bylo mi smutno z tohoto až žalostného pohledu. Po pravé straně se nacházejí již zmiňované ruiny a po straně levé k mému nepochopení vyrostly tři nebo čtyři baráky....to by mě zajímalo kolik kdo za takovou prasárnu dostal, že to povolil.
No na proti tomu, se Lipno a to říkám pán bůh zaplať....rozkoukalo a začalo ve svém okolí budovat cyklostezky a loděnice. Loděnice jsou pěkné a do krajiny i krásně zapadají, jen některé objekty postavené v blízkosti Lipna ani trochu nezapadají do rázu krajiny. No ale tato ryba, například potvrzuje pravidlo, že když es chce tak to jde! Nejen, že pěkně a zajímavě vypadá, ale když je hodně velké horko, tak mlží a ochlazuje malé zvědavce. Co se cyklostezky týká, je krásná a nenáročná, vhodná pro rodiny s dětmi, jen mi na ní chybí odpočinkové zóny, v podobě laviček a přístřešků, které vidíme kolem Vltavy a Berounky u nás v Praze. Na místo toho zde najdete velkou síť restaurací či občerstvení, jenže musíte velice pečlivě vybít. Ve většině případů, zde najdete hódně přemrštěné ceny. Věřte mi, že až na tom budu tak jako naši Holandští a Rakouští hosté, tak si v těchto pro normálního ze střední třídy vyčnívajícího občana ČR, také něco dám. Myslím si, že opravdu nepřeháním, když se mi nechce za pivo dávat 50,-Kč, za tzv. Šumavskou topinku 70,-Kč a za jídlo z menu, u kterého jsem postrádal uvedenou gramáž 200,-Kč a více. Věřte mi, že talíře a vzhled jídla se standartně vyrovnávala, tomu co vám přinesou v které koly jiné restauraci v našich krajích.
No a abych Lipno, nějakým způsobem ukončil ..... ,,JE ZDE OPRAVDU KRÁSNĚ"
Myslím si, že je dobře, že se zde začalo něco dít, protože když se podívám například k Máchovu jezeru či k Orlické přehradě a do okolí Orlíku vůbec, měly by se i tyto dříve hojně navštěvované lokality, chytit za rypák a udělat něco pro to, aby úplně neupadly.