Koncem července skončily práce na úpravách chrastavského hřbitova. V rámci této etapy se pracovalo především na rekonstrukci cest ve střední části hřbitova, kolem kolumbária a v prostoru před obřadní síní. Starou betonovou dlažbu nahradily odolnější žulové kostky. Opravená je také severní části hřbitovní zdi, jejíž součástí jsou i dvě zcela nové vjezdové brány. Výraznou proměnou prošlo parkoviště vedle hřbitova, kde původní štěrk nahradil asfaltový povrch.
Práce přišly celkem na zhruba 3,2 miliony korun. Dotace z Programu rozvoje venkova na období 2014 – 2020 činí téměř 2,4 milionu korun.
Právě skončená etapa završila kompletní revitalizaci hřbitova, která začala opravou hlavní cesty už v roce 2009. Během 13 let se postupně opravily všechny cesty, velkou a diskutovanou akcí byla obnova zeleně, kdy došlo mimo jiné k nutnému vykácení hlavní lipové aleje a jejímu nahrazením novými stromy, rozšíření a opravy se dočkalo také kolumbárium a odborným restaurováním prošel kříž v centrální části hřbitova. Městský hřbitov tak bude po další desetiletí sloužit obyvatelům Chrastavy jako krásné a důstojné místo posledního odpočinku.
Foto: Věra Baumgartnerová