V sobotu 19. listopadu bylo na cestě od památné lípy ve Vítkově směrem ke středověkému sídlu Wothanburg živo. Od brzkého rána se tu scházeli lidé vybavení kolečky, rýči, kbelíky a dalším nářadím. Rodiny, jednotlivci i kolektivy přišli, aby společně vysázeli ovocnou alej.
Město Chrastava získalo v rámci dotačního programu prostředky na výsadbu celkem 102 stromů. Protože šlo o komunitní výsadbu, bylo cílem zapojit do akce co nejvíce lidí. Zájem překvapil i samotné organizátory. Pár dní po zveřejnění výzvy byla zarezervována více jak polovina stromů a do dne plánovaného sázení nezbyl ani jeden. Největší zájem byl o třešně a ořešáky, své příznivce našly ale i jabloně, hrušně a slivoně. Správný postup sázení pod dohledem Martina Spáčila z odboru životního prostředí MěÚ Chrastava demonstroval starosta města Michael Canov, kterému zdatně sekundoval hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Kromě samotného zasazení stromu do země bylo potřeba nainstalovat podpůrné kotvení a ochranu proti okusu zvěří. Jakkoli se to po zhlédnutí ukázky zdálo jednoduché, všichni zúčastnění se shodli na tom, že realita je o trochu složitější. Všichni se ovšem s nelehkým úkolem popasovali a za pár hodin byly zasazené všechny stromy. V upomínku na tento den si účastníci odnesli Pamětní list a dobrý pocit z odvedené práce. O alej se bude nadále starat město. Stromům bude věnována náležitá péče po dobu několika let.
Náklady na projekt jsou ve výši necelých 310 tisíc korun a jsou plně hrazeny z finanční podpory Státního fondu Životního prostředí České republiky.
Foto: Jana Zahurancová