Krásné automobilové veterány, velocipéd i dámy a pány v historických úborech mohl spatřit každý, kdo se v sobotu vypravil do areálu pražského Klementina k jeho Zrcadlové kapli, kde se konala oslava výjimečného výročí. V neděli totiž uplynulo přesně 85 let od premiéry legendární veselohry „To neznáte Hadimršku“ režisérů Karla Lamače a Martina Friče s Vlastou Burianem v hlavní roli.

„Hadimrška patřil mezi nejúspěšnější role Vlasty Buriana. Málokterý film v naší historii se může pochlubit takovou popularitou a scénami, které zná doslova celý národ. Žádný film navíc nedal název automobilu a navíc tak krásnému, jakým byla Tatra 57, zvaná Hadimrška,“ uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který slavnostní akci pořádanou Společností Vlasty Buriana podpořil a navíc se jí zúčastnil.

Sobotní oslava byla celkem 105. akcí Společnosti Vlasty Buriana. Moderovala ji herečka a zpěvačka Světlana Nálepková, která patnáct let působila ve správní radě společnosti. „Toto odpoledne je oslavou Vlasty Buriana,“ prohlásila Světlana Nálepková.

Duše Společnosti Vlasty Buriana a jejích akcí Pavel Holík poděkoval Praze 1 za podporu a vysvětlil také, jak vzniklo jméno hlavního hrdiny komedie „To neznáte Hadimršku“. Burian, velký sparťan a šprýmař, prý jednou přinesl jednomu z hráčů Sparty, nadšenému akvaristovi, rybičky s červenými proužky se slovy, že se nazývají hadimršky. Fotbalista mu to uvěřil, Burianem vlastnoručně natřené rybičky bohužel dlouho nežily.

Oslav se zúčastnil i místopředseda Komise kultury Rady MČ Praha 1 a hudební skladatel Zdeněk Barták. „Společnost Vlasty Buriana je úžasná organizace, která pořádá řadu záslužných akcí a vzorně se stará o odkaz tohoto nesmrtelného komika,“ ocenil hudebník, jehož otec se svým orchestrem s Vlastou Burianem vystupoval.

Pěkný program nabídl vzpomínky na Vlastu Buriana i na jeho nejslavnější dobu. A k ní patřily i elegantní vozy, včetně tatrovek, a kabaretní i lidové písničky, které zahrála a zazpívala skupina Šlapeto.

Více informací o filmu naleznete například ZDE.
https://cs.wikipedia.org/wiki/To_nezn%C3%A1te_Hadimr%C5%A1ku