Do 31. ledna můžete v Museu Kampa a jeho nejbližším okolí zhlédnout výstavu s názvem „Příběh loga Občanského fóra“, jejímž autorem je autor loga Pavel Šťastný, který pro OF pracoval více než rok a dělal tiskové materiály, dopisní papíry, placky, volební plakát či novoročenky. Výstavě udělil svoji záštitu starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

„Logo Občanského fóra je dodnes nepřekonaným fenoménem, který sám o sobě šířil pozitivní náladu,“ uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Podle ředitele Knihovny Václava Havla Michaela Žantovského je logo OF neobyčejně půvabné a symbolizující nejen Občanské fórum, ale celou listopadovou revoluci. „Je to jediné revoluční logo, které se usmívá. Je to logo revoluce, která má dobrou náladu,“ řekl Žantovský.

Podle europoslance a představitele Musea Kampa Jiřího Pospíšila se museum touto výstavou velmi rádo hlásí k zakladateli moderního českého státu. „Každé Vánoce pořádáme vánoční setkání s tradičním zahájením malé výstavy. Touto výstavou uzavíráme rok 80. narozenin pana prezidenta Václava Havla,“ prohlásil Jiří Pospíšil.

Expozice obsahuje řadu dobových materiálů z roku 1989 i z letošního listopadu. „Před 27 lety jsme byli všichni nadšení a všichni jsme logo nosili. Byla to značka národa. A já jsem hrozně rád, že to teď děti a mladí lidé v listopadu zase nosili a že se to vrací,“ vysvětlil autor výstavy a loga Pavel Šťastný, který je zároveň sběratelem vidliček, kterých má pět set. A protože se snažil výstavu trochu odlehčit, tak jsou její součástí například „prostředky komunikace“ v roce 1989 – pendrek a váleček na nudle, samozřejmě s logem – a několik zajímavých vidliček, včetně Havlovy vidličky z hospody U zlatého tygra.

I logo OF jde s dobou, a tak si ho můžete stáhnout z App Storu, kde je v aplikaci Občanské fórum v podobě emotikonů.

Další informace: www.museumkampa.cz