Kdybyste v úterý dopoledne dorazili do mateřské školy v Revoluční ulici, ocitli byste se přímo uprostřed masopustního reje, který rozezpíval a roztancoval krásný měšťanský dům nedaleko Vltavy.

„Je moc pěkné, že paní učitelky udržují s dětmi staré české tradice a že tak v nich pěstují národní povědomí a vztah k naší historii a kultuře,“ pochválila radní Prahy 1 pro školství a občanskou společnost Eva Špačková, která přišla masopustní maškary pozdravit a s chutí si s nimi zazpívala a zatancovala. A navíc nedorazila s prázdnou a podle tradice přinesla na posilněnou nějakou tu „vejslužku“, v tomto případě koblihy, které k masopustu patří.

A masopustní rej to byl opravdu velký a maškar bylo všude plno. A když pak všechny zazpívaly „Masopust držíme, nic se nevadíme“, byl to úctyhodný sborový zpěv, na kterém se podílely hlásky medvídka, kobylky, sovy, zajíce, smrtky, princezen, indiánky, pirátů, spidermana, tučňáka, kovboje, rytířů, broučka nebo třeba krásně krojované dívenky a spousty dalších masopustních a pohádkových postav – strašidelných i oku a srdci lahodících.

Jak už jsme zmínili, masopustní průvod se – jako každý správný průvod – pěkně vlnil v rytmu tance a zpíval ostošest. Ke každému masopustu patří ale i pořádná kobyla, a ta dorazila také do mateřinky v Revoluční a jmenovala se krásně a poeticky – Máňa.

První písemné zprávy o masopustu pocházejí už ze 13. století, svátek bude ale zřejmě ještě staršího data. „Masopust – nebo chcete-li fašank či karneval – patří mezi naše i evropské nejstarší tradice, a to určitě nejen proto, že byl vždy spojený s hodováním a tancovačkami. Přeji proto všem sousedům krásné prožití toho našeho ´dospěláckého´ masopustu a dětem pak krásné těšení se na Velikonoce,“ prohlásila radní Prahy 1 Eva Špačková.

První dochovaný záznam o budově Mateřské školy Revoluční pochází z roku 1872. Tehdy dům vlastnila Olga Picková, která v roce 1875 marně žádala o povolení nástavby třetího patra. Na začátku dvacátého století pak nový majitel – František Mehlschmidt – provedl stavební úpravy ve druhém patře. Ve druhém desetiletí pak byly povoleny stavební úpravy stávajících koníren, kůlny a seníku. V roce 1948 byl dům zkonfiskován. O rok později bylo rozhodnuto o umístění jeslí a mateřské školy. Městská část Praha 1 dům získala v roce 1997.

Radní pro školství a občanskou společnost MČ Praha 1 Eva Špačková využila návštěvu masopustu k prohlídce dokončené druhé etapy rekonstrukce sociálních zařízení i výdejen jídla mateřské školy a propojení stávajících prostor s nově uvolněnými nebytovými prostory po bývalých nájemnících.

„Díky propojení tak má mateřská škola novou polytechnickou dílnu pro děti a novou kancelář pro vedoucí školní jídelny. Samotný masopust se odehrál ve dvou krásných historických místnostech, které nyní po rekonstrukci budou vybaveny nábytkem a budou sloužit jako jídelna a multifunkční třída pro nadstandartní aktivity,“ uzavřela vysvětlením Eva Špačková.