Městská část Praha 1 oslavila Den učitelů. Ten se v České republice slaví 28. března, tedy v den, kdy se v roce 1592 narodil Jan Amos Komenský. Radní Prahy 1 pro školství a občanskou společnost Eva Špačková a oddělení školství radnice první městské části při té příležitosti tradičně odměnily plaketou, diplomem a kyticí pedagogické i nepedagogické pracovníky mateřských a základních škol, nominované jejich vedeními.

„Radnice naší městské části si svých škol a jejich pedagogických i nepedagogických pracovníků velmi váží. Investuje značné prostředky do modernizace vybavení škol a do zkvalitňování výuky, pomáhá ale třeba i učitelům při řešení jejich bytové otázky. Městská část ale bohužel nemůže zaskakovat za stát, který o respektu k pedagogům hodně mluví, ale málo pro něj a pro důstojnější mzdy dělá,“ zhodnotila radní Eva Špačková, která prohlásila, že si váží pedagogů, kteří dosud neutekli do učitelům zaslíbeného Finska nebo alespoň za pokladny v Lidlu.

Slavnostní ocenění se letos konalo v nádherných prostorech Brožíkovy síně Staroměstské radnice a k příjemné atmosféře setkání přispěla i cimbálové muzika Réva, jež kromě krásných moravských písniček dokáže „vystřihnout“ i upravenou Smetanovu Vltavu, Holubí dům nebo ústřední melodii filmové klasiky s Vinnetouem a Old Shatterhandem. Zahanbit se ale nenechala ani děvčata ze ZŠ nám. Curieových, která si připravila scénku věnovanou jejich paní učitelce a vítězce pražského kola ankety Zlatý Amos Radce Pištorové.

Jedním z oceněných byl i učitel matematiky ZŠ Brána jazyků Roman Hlávka, který učí už dvacet let. „Největší radost mi dělá, když děti po letech přijdou a zpětně ocení, co s námi prožili a co jsme jim poskytli,“ vyzdvihl Roman Hlávka, kterému u dětí občas chybí nadšení i představy o budoucnosti. Velmi důležité je podle něj to, aby učitelé učili děti třídit informace, jež se na ně čím dál víc valí, a rozlišovat, co je podstatné.

„Když vidím oceněné kolegyně a kolegy, cítím opravdovou hrdost i radost a těším se na další společnou práci při vzdělávání našich dětí, vnoučat i pravnoučat a při jejich výchově k lásce k vlasti, hodnotám demokracie i ke zdánlivě obyčejné lidské slušnosti,“ konstatovala na závěr radní Prahy 1 pro školství a občanskou společnost Eva Špačková.

Ocenění pedagogičtí a nepedagogičtí pracovníci

Mateřské školy
Marie Šindelářová
Yvona Studená
Gabriela Králová
Zuzana Holická
Dana Dufková
Ester Urbanová
Renata Lipšová
Vendulka Tomková

Základní školy
Ludmila Kofroňová
Jiří Kuzdas
Lenka Kutová
Radka Pištorová
Naděžda Krátká
Roman Hlávka
Eva Horová
Štěpánka Šarayová
Iveta Šplíchalová
Lenka Pajkrtová
Šárka Dumbrovská
Libuše Boháčová
Marie Laláková
Marcela Neumanová

Síň slávy
Věra Čížkovská
Božena Jiříková
Hana Jiránková
Jaroslava Švarcová
Jitka Matlasová

Další informace naleznete
http://www.praha1.cz/cps/skolstvi.html