Prženští hasiči


Již tradiční součástí Dne obce je ukázka hasičského sportu - dovedností nejmenších.
Tentokráte byla ukázka zaměřena na nábor dalších zájemců o tento sport.
A tak se v první části na splnění úkolu požárního útoku vydali "starší". Útok byl pojat netradičně v historických uniformách se zcela netradičním obsazení útočící skupiny.
Celý útok byl pojat zcela v nadsázce. Samozvaní hasiči se vrhli na připravenou stříkačku v poněkud nepatřičném stavu a nejen že se jim velmi obtížně dařilo rozvinout připravené hadice, ale ještě si udělali krátkou oddechovou přestávku s posilněním.
Strojník mezitím téměř zmizel v kádi s vodou, jak se úporně snažil připravit savici a zavodnit stroj.
Společně se sice podařilo dopravit proudy vody na místo určení, ale při této rychlosti a úspěšnosti zásahu bylo lépe, když skupina "hasičů" rozumně předala své nástroje mladším.

Skupinka nejmladších hasičů pak na povel vyrazila již zcela předpisově, bleskově se jim podařilo rozvinout hadice a během velmi krátké doby byl požár udolán dvěma proudy vody.

Po velkém potlesku, který si vysloužili "hasiči" i mladí hasiči, následovala další část tohoto bloku Dne obce. Zájemci si mohli osobně vyzkoušet, jak se dá zvládnout proudnice, jak daleko lze dostříknout, a že to s tou hadicí zase tak jednoduché není.
Možnost vyzkoušení dostali ti nejmenší, ale i starší diváci.
Doufám, že se podařilo probudit zájem o tento sport a výsledkem pak bude doplnění stavu nejmladších hasičů.

foto: Vladimír Kutlvašr