Zahájení jarní turistické sezóny Pardubického kraje se tentokrát konalo v Žamberku. Autobus pro 55 lidí nás tam dovezl za příjemného počasí po ránu. Předpověď ale říkala, že se to odpoledne pokazí a bude foukat a pršet. Tak hned byla zrušena cesta autobusem do Kunvaldu, protože zpáteční cesta pěšky otevřenou krajinou by nebyla nejpříjemnější. Ukázalo se, že to rozhodnutí bylo správné.
Zahájení se konalo v Muzeu starých strojů. A hned v půl desáté byla pro svitavské turisty objednaná prohlídka tohoto muzea, viděli jsme Krásu která nerezaví. Venku se projížděl PARNÍ VÁLEC, nakonec byla jízda vláčkem po areálu. Byl to překrásný zážitek. Ale většina se tam zdržela vlastně skoro do poledne.
A pak to začalo. Objevily se temné mraky. Začalo mírně poprchávat, pak pršet víc a přešlo to v liják. a do odjezdu autobusu v 16.30 vlastně pršet nepřestalo. Tak počasí na prohlídku města a nebo na připravené trasy vůbec nebylo. Bohužel.
_____________________________________________________________________________________
Byly jsme tři. Už si netroufneme na dlouhé trasy a na prohlídku starých strojů se nám nechtělo. Tak jsme se hned vydaly do města. Vylezly jsme na kopec nad městem, kde je zajímavá Tyršova rozhledna, kaple Rozárka, kde byly lavice, bylo možné si odpočinout a pokochat se pohledem na kraje a na město z výšky. Pak zase z kopce dolů. Šly jsme kolem židovského hřbitova, kolem muzea. Navštívili jste kostel sv. Václava. Prošly jsme zámeckým parkem a hlavně hledaly kde se schovat před deštěm.
Už jsme tu byli před pěti léty. Tenkrát jsme šli pěšky z Letohradu. A taky nám moc počasí nepřálo.
________________________________________________________________
Příští sobotu pojedeme autobusem v 8,17 hod. do Kuklí a půjdeme směrem na Javornický hřeben.