Konec letošního roku svádí k zamyšlení, co je to za počasí.
Udělal jsem si statistiku podle svých záznamů za posledních 6 let v hlavních zimních měsících leden a prosinec a zjistil jsem, že je to jak který rok. Někdy prostě zima, že se jezdit moc nedá, jindy zase počasí chladnější, ale jezdit se dá. Ostatně mrkněte sami:

· 2018 leden 3x/125 km, prosinec 1x/36 km;
· 2019 leden 1x/36 km, prosinec 0 km;
· 2020 leden 4x/153 km, prosinec 3x117 km;
· 2021 leden 1x/36 km, prosinec 4x/151 km;
· 2022 leden 2x/85 km, prosinec 2x/89 km;
· 2023 leden 3x/129 km, prosinec 4x/178 km.

Poslední letošní cestu jsem si dal tzv. domažlický okruh, tentokrát přes Chodskou Lhotu, Hlubokou a Brnířov do Kdyně, odtud po cyklostezce na Nový Dvůr, Zahořany, Bořice a Domažlice. Cestou jsem vyfotil pár vánočních stromů a stromků, z nichž největší mají ve Kdyni živý a potom v Domažlicích na náměstí dovezený. Všechny jsou nafocené a popsané v albu. Zpátky jsem jel přes Tlumačov, Mrákov, Kout na Šumavě Kdyni a Brnířov, všechno kromě dvou krátkých úseků po okreskách. Celkem to bylo 43 km, mapka trasy je tady.

Počasí vypadalo zajímavě. Dopoledne v devět dokonce sprchlo, už to vypadalo, že zůstanu doma, ale díky silnějšímu západnímu větru silnice trochu oschly a tak jsem v půl dvanácté mohl vyrazit. Mraky nad Domažlicemi ale vypadaly dost divoce, přinejhorším se vrátím, řekl jsem si a za Chodskou Lhotou dokonce pár kapek spadlo. Naštěstí je ten vítr odnesl stranou a tak jsem mohl celkem v poklidu dojet na domažlické náměstí. Udělal jsem pár snímků a vydal na Tlumačov. Tady už vítr foukal trochu z boku a ve zbytku cesty skoro v zádech, takže jsem těch 43 km ujel za dvě a půl hodiny. A na fotkách uvidíte i proměnlivost počasí během cesty.

Co dodat na závěr letošního roku? 250 kilometrů mi chybělo do 3 tisíc. V srpnu jsem měl les, takže na kolo moc času nebylo, v listopadu jsem byl naposledy osmého a pak jsem měl měsíc baterku v opravě, to se nějaký ten kilometřík taky dal najet… ale buďme rádi za tuhle sumu v mém věku, že? A kolik to je roků? V Novém roce budu v každé ruce držet jednu sedmičku a tak doufejme, že ty tři tisíce zmáknu.

Pokud jste dočetli až sem, nezbývá než popřát Vám všem hodně zdraví, trochu toho štěstí a optimismus v celém roce!