Traktory zmokly a lidi taky, o traktoristech nemluvě.

Vypadalo to na příjemný, teplý den, byť předpověď mluvila trochu jinak – od severozápadu se zatáhne, bude pršet a místy vydatněji, dokonce i bouřka se vyskytne… místy. No, to místo bylo zrovna v Brnířově, kde se v sobotu 25. května konalo 12. setkání starých traktorů a veteránů.

Vyrazil jsem z domova v jedenáct, podívám se, pozdravím s kamarády, kterých se zde najde každý rok hodně, pár fotek pořídím a pojedu se ještě někam projet, říkal jsem si a prakticky až do dvanácti to vycházelo dobře. Jenomže ten hrozivý mrak z té severozápadní strany se přesunul nad brnířovskou náves a spadlo pár kapek.
Kolo jsem schoval pod stánek pořadatelů, než to přejde, chvíli posedím… ta chvíle se protáhla na hodinu kdy skoro přestalo a já si mohl jít koupit klobásu na stovku. Dobrou, velkou, dva chleby. Lidí citelně ubylo, pár traktorů odjelo a před druhou vyhlásili pořadatelé, že spanilou jízdu pojedou jenom traktory ke kdyňskému nádraží a zpátky. Na to už jsem nečekal, zajel ještě do Kdyně na náměstí a pozvolna, aby od kol bez blatníků necákalo, se vydal zpátky domů. Sice ještě pořád pršelo, ale jen mírně a konečně tak mohla přijít ke slovu pršibunda, kterou už skoro měsíc vozím v batůžku.

Ještě před deštěm si hlavní pořadatel Mirek Beneš pochvaloval, kolik traktorů i veteránů i přes nejisté počasí a odpolední čtvrtfinále v hokeji mezi Českem a Švédskem přijelo a řekl bych, že i s návštěvností mohli být spokojeni.

Hokejisti nezklamali a Švédy rozebrali 7:3, když osmý gól do prázdné jejich branky padl z ofsajdu a tak to byla velkolepá podívaná – jak v Brnířově, tak hlavně v televizi!