V úterý 5. června se počasí konečně umoudřilo a nejen že přestalo pršet, ale odpoledne i sluníčko se ukázalo! Vydal jsem se prozkoumat břehy Úhlavy v prostoru Janovice – Klatovy, protože podle všelijakých médií měla řeka už jen pár čísel od povodňového stavu… no, nebylo to naštěstí nijak dramatické. Místy se opravdu vylila z koryta, povětšinou nicméně tam, kde i za normálních okolností není koryto příliš hluboké.

Nejprve jsem se mrknul do Pocinovic, jejich středem striktně regulována protéká říčka Andělice. Od bahna hnědá tráva dávala tušit, že byla lehce nad normálem, ale pořád dobrý. Úhlavu jsem sledoval pod mostem pod Úborskem, i tady trochu prudší proud, ale to při každém jarním tání. Voda na jezu u hotelu Rual se zdála taky v cajku a tak jsem projel Dolní Lhotu a vyfotil si jejich pěknou kapličku a přes Vacovy a Týnec jsem pokračoval do Klatov, kde jsem v Lubech navštívil kamaráda Pepu. Vypili jsme po lahvi Bernarda, poklábosili, ukázal mi fotku kapra délky přes metr a váhy přes 20 kg a vydal jsem se přes město do Tajanova.
Úhlava pod mostem už taky byla víceméně v klidu a místo dalšího zkoumání jejího toku k Dolanům, vydal jsem se přes Tupadly, Drslavice a Věckovice do Poleně. Tudy jezdím jen málo a přitom by okolí určitě stálo za bližší poznání, tak někdy příště.
Mapka je tady a byl to pěkný okruh s délkou 54 km.

Zatím se koukněte na pár fotek, další budou možná v neděli, neb jako místopředseda volební komise mám o počátek víkendu postaráno.