Na sobotu18.6. předpovídali letní třicítky, za dalším cílem VKPK jsem se tedy vypravil už dopoledne před devátou. Naplánoval jsem si cestu v prameni Úslavy (to je ta druhá od Ú, kterou si lidi pletou s Úhlavou) a upřímně řečeno nebýt to jedním z cílů vrchařské koruny, tak bych se tam nejspíš nikdy nevydal.

Cesta tam i zpátky jsem si natrasoval do mobilu, takže až k vesnici Hradiště to bylo celkem bez problémů. Z Loučimi přes Janovice na Týnec, odtud přes Roletu na klatovskou čtvrť Luby, pak po cyklostezce podél silnice na Rudu k lubskému červenému nádraží a lesem do Mochtína až k tomu Hradišti. Celá tahle trasa vede buď po dobře značených cyklostezkách nebo silnicích 3. třídy s minimálním provozem.

Před Hradištěm jsem měl odbočit vlevo, podíval jsem se nicméně až do vsi a pak se vrátil, abych sjel ze silnice směr motokrosový areál. Tam jsem se poptal strejčka od traktoru, jestli jedu dobře k prameni a ten mi pravil, že ano. Chvíli jsme tam klábosili, motokros se tady prý jezdí často, ale mladí jezdci moc zájmu nejeví… holt všude je něco.
Ještě jednou jsem kouknul do mobilu na mapu a odbočku k prameni jsem úspěšně minul a dojel až do vesnice Lukoviště. Tak jsem chvíli fotil a pak se zeptal chalupáře z Prahy, jestli neví… no, nevěděl a nakonec jsem se podle mobilu napotřetí trefil do správného směru i k odbočce.
Udělal jsem si selfíčko u kamene s nápisem, ale voda nikde. Že to tam je nějaký vachrlatý jsem si vyčetl předem, takže jsem vodu nehledal a vy si můžete přečíst podrobnosti o prameni tady.
Vrátil jsem se do toho Lukoviště a jestliže jsem si do této chvíle značení pochvaloval, tak odtud už to nebyla pravda. O tom ale v úvodu dalšího alba.

A jak je to s těmi řekami? Tahle Úslava se u Doubravky v Plzni vlévá už do Berounky. Ta svůj název získává po soutoku Mže a Radbuzy pod plzeňskou teplárnou kousek od Roudné a Úhlava se vlévá do Radbuzy v Doudlevcích. Jak prosté milý Watsone, že?

Mapka i s údaji o čase, rychlosti atd. je tady.