…aneb zpráva o stavu Úhlavy od Janovic ke Švihovu v neděli 16. dubna.

Pátek a sobota totálně propršela a občas s deštěm docela hustým. V neděli se ukázalo sluníčko a tak jsem nejen já vyrazil na kolo. Zajímalo mě, co ty vody shora udělaly s hladinou řeky Úhlavy, jel jsem tady obvyklou trasu dolanského okruhu s prodloužením k hradu Švihov.

Obloha plná šlehačkových mráčků, sluníčko jen místy a teplota pořád těch protivných 12°C, takže chladněji. Vítr si člověk dělal sám podle rychlosti jízdy a ta je na rovinkách trasy pokaždé slušná, tentokrát to byl průměr 20 km/h.

Řeka se nacházela ve svém korytu, následky dešťů byly patrné na krajích polí a luk u silnice, viz pár fotek.

U občerstvení na nádvoří hradu posedávala skupinka mlaďochů s mobily v rukách, patrně nějaký školní výlet spíš středoškoláků než školáků školou povinných, ceny nápojů se pochopitelně hnuly nahoru a jen o pár desítek minut jsme se míjeli se Zdeňkem Weberem, excelentním to domažlickým fotografem obrázků pořízených nejen dronem.

Cestou zpátky se ty líbezné obláčky místy změnily v mraky dešťové a v místě, kde mě před měsícem dostihl pěkný déšť a trval celou cestu domů, spadlo znovu pár kapek. Naštěstí opravdu jen pár, hlavní sprška se vysypala nad Loučimí a Slavíkovicemi, kde už byla mokrá silnice. Do kopce u Nevděku to nevadilo, na rovině jsem musel pomalu a z kopce brzdit, abych zase nemusel prát bundu. Nakonec to dopadlo dobře, do deníku připsáno 55 km, mapka se tady.