Sever 2020, část 3 – Švédské komáří léto

Díl první – Hemavan, Jokkmokk, Kiruna, Abisko a nejen to

--------------------------------------------------------------

North 2020, Part 3 - Swedish Mosquito Summer

Episode one - Hemavan, Jokkmokk, Kiruna, Abisko and more

Z Hemavanu vyrážíme ještě dál podél řeky Umeälven až k norské hranici. Sice je jasné, že „neprorazíme“, ale láká nás krásná horská krajina a prostě se tam chceme kouknout :) Tímto úskokem se navíc ještě na chvíli zbavujeme komárů, kterým je v horách přece jen ještě trochu zima.
Od hranic se vracíme do Hemavanu a poté různými „zkratkami“ postupně pokračujeme na sever, zčásti ve vlastních stopách ze zimy – Sorsele, Jokkmokk, Gällivare, Kiruna, Abisko. Počasí se střídá od slunečného po deštivé, komárům je to fuk, žerou skoro pořád. Jak v zimě často fučelo, tak teď se víc jak měsíc skoro ani lísteček nepohne, což komárům vyhovuje. Ale postupně se učíme, jak na komáry aspoň trochu vyzrát. To už jsme rozhodnuti, že to nevzdáme, neprchneme, ani se nenecháme vysát do poslední kapky krve. Základní obranou při táboření se ukazuje býti oheň, čím víc čoudí, tím líp. Dále je to tzv. „máváček“, originálním účelem sice podsedák z karimatky, ale podezříváme Švédy, že jej nejspíš navrhli multifunkčně, tedy i jako plácačku na komáry. No, a v neposlední řadě je naprostou nutností mikina s kapucí. Dá se používat i moskytiéra na hlavu, jednu jsme našli, tak jsme ji otestovali. Jen je přes ni blbě vidět, hůř se dýchá (to jsme ještě neznali respirátory, neboť ve Švédsku je nepoužívali). A hlavně, když se tam potvoře podaří podletět, tak bzučí a bzučí, snaží se kousnout a člověk ji nemá jak vyhnat. Samozřejmě se dají používat i repelenty či jiné odpuzovače, ale plácejte na sebe denně repelent dva měsíce v kuse …
V Abisku máme od komárů oddech, neboť přišlo nádherné a horké počasí, takže komáři zalezli někam do stínu a vlhka, a my mohli opět vytáhnout kraťasy a tílka.
Ani tady nevynecháváme příležitost nakouknout až k norské hranici, která je stále stejně neprostupná, ale teď už je nám to vlastně skoro jedno.
Vracíme se opět do Kiruny, jež se stala naším oblíbeným městem a chystáme se opět do hor … ale o tom zas až v dalším díle povídání a fotek.

Snad ještě zmínka o situaci ohledně koronaviru. Švédsko se rozhodlo jít cestou doporučení, jež velká část Švédů opravdu dodržovala (holt jiný kraj jiný mrav). Nicméně nezvládli situaci v pečovatelských domech, kde se covid rozjel a zabíjel ve velkém. Naproti tomu okolní severské země zavedly tvrdé restrikce (podobně jako Česká republika) a zčásti dostaly epidemii pod kontrolu. Ovšem za cenu dramatického omezení svobodného pobybu.