Orlické hory – aneb jak jsme porušili vlastní zásadu nejezdit na výlety o víkendu

11. – 16. 2. 2022 (pá – st)

Ačkoliv tato zima vypadala zpočátku nadějně, tak se to nakonec zas zvrtlo, polární vortex si drží zimu na severu a my už pomalu ani nevíme, jak vypadá sníh. Chvíli sice ležel i v našich polohách, ale dlouho mu to nevydrželo. A tak nezbývá, než vyrazit za sněhem do hor. Ale ani v horách nejsou podmínky zrovna skvělé, ve vyšších polohách je sněhu sice dost, ale je příliš teplo, už nějakou dobu pořádně nemrzne ani v tisíci metrech. Až teď! Předpověď počasí slibuje na víkend ochlazení, mráz a sluníčko. Pak se zas má postupně oteplit a pršet. Teď nebo nikdy! Taky by se totiž mohlo stát, že si letos už sněhu a lyží neužijeme. Zimní výpravu na Sever jsme nakonec odpískali, covidové restrikce se sice postupně v různých zemích uvolňují, ale spousta věcí je zatím dost nejistých.

Nedbáme tudíž na naši zásadu o víkendu nikam nejezdit, a vyrážíme do Orlických hor. Oblast Záhoří podél Divoké Orlice nás vítá sněhovou vánicí, ledovatou silnicí a mrazem. Paráda. Víkend nás opravdu odměňuje krásným počasím, i v pondělí je slunečno, i když poněkud větrno. To už vyrážíme ze Šerlichu na sportovních běžkách přímo po hřebeni. Překvapuje nás velké množství lidí, parkoviště je zaplněno do posledního místečka a nevědět, že je pondělí, tak dnešek považujeme za víkend. Zato v noci na úterý se zatahuje, otepluje na nulu, padá mokrý sníh, a nakonec to ještě završuje mlha. Stejně jako spoustu dalších lidí nás to ale neodrazuje a vyrážíme, teď pro změnu raději opět na širokých lyžích (sníh je velmi lepivý), na druhou stranu hřebene. Dokonce se během vyjížďky i na chvíli ukázalo sluníčko, ale většinu času si užíváme romantiku v mlhách.

Pak už sjíždíme do údolí, sníh postupně mizí, až jako mávnutím kouzelného proutku je kolem nás zas jen hnědo, zeleno, teplo a jarně.
Doufáme, že jaro alespoň do hor zatím nedorazí a ještě se nám aspoň jednou podaří vyrazit za sněhem.