Jeseníky – aneb když nepřijde sníh k nám, musíme my za sněhem

27.2 – 3.3. 2022

Je konec února, polární vír si drží zimu tvrdošíjně někde daleko na severu a tak začíná být zřejmé, že u nás v nižších polohách se pořádné sněhové nadílky už asi nedočkáme. Na Sever se za zimou taky letos nevydáme a tak nezbývá, než za sněhem vyrazit na hory. Předpověď počasí je velmi slibná – sluníčko a noční mráz. A tak zase balíme tu hromadu věcí, co jsme před necelými dvěma týdny po návratu z Orlických hor vybalili, a o nedělním odpolední vyrážíme do Jeseníků. Mimochodem, to neustálý balení a vybalování je fakt otravný, už uvažujeme o tom, že věci jen vysušíme a naházíme někam do rohu a příště zas jen shrábneme a nahážem do auta. V tom je mnohem výhodnější jezdit na delší výlety :-)

Ale zpět do Jeseníků. Do Videlského sedla přijíždíme za tmy, a otázku, co budeme za dlouhého zimního večera dělat, máme rychle vyřešenu. Na neprohrnutém parkovišti hbitě zapadáváme do sněhu a při vyprošťování auta máme o zábavu postaráno. Kvůli tmě jsme si totiž nevšimli, že plocha je sice zdusaná, ale jen od lidí a lyží, nikoliv od aut. No nevadí, po krátkém úsilí se nám podařilo auto dostat ze sněhu a způsobně parkujeme v prohrnutém zálivku u silnice.

V sedle trávíme dva dny a tři mrazivé noci a vyrážíme na lyžařské výlety na obě strany – nejdříve do lesů a kopců směrem na Rejvíz a druhý den na hlavní hřeben a Praděd.
Poté sjíždíme do údolí, kde je už téměř jaro, po sněhu není skoro památky. Z Filipovic proto vyrážíme na Točník a hlavní hřeben se sněžnicemi, a neseme je velký kus cesty na batozích.
Další den přejíždíme Červenohorské sedlo a z Vernířovic – Sedmidvorek se na sněžnicích škrábem strmou cestou na Mravenečník a Dlouhé stráně. V Sedmidvokách je v lese sněhu o něco více než na druhé straně sedla, takže sněžnice můžeme brzy nasadit a večer na nich docházíme téměř až k autu.

A teď už jsme asi definitivně zničeni, unaveni, z nocí vymrzlí a ze slunečných dnů připáleni sluníčkem, sedáme tedy do auta a míříme k domovu a ke kamnům, zítra nás asi budou pěkně bolet nožičky :-)