Dňa 10.5. v stredu som celebroval svätú omšu vo farnosti Trstená z dôvodu prevzatia relikvii patróna našej Spišskej Diecézy sv. Martina. Po svätej omši mi ich miestny pán farár Jaroslav Chovanec odovzdal a ja som ich pre nasledujúci deň priniesol do našej farnosti veriacim. Relikvie patróna sv. Martina som k úcte pre farnosť vystavil o 8:00 hod. a boli k ucteniu si ich veriacimi k dispozícii celý deň. Keď som sa ráno modlil ranné chváli pred tak vzácnym hosťom - naším diecéznym patrónom, vkĺzla mi myšlienka pred tieto relikvie priviesť všetkých žiakov našej školy a vizuálne im ukázať pozostatky nášho diecézneho svätca. Šiel som teda do školy a úctivo som poprosil pani riaditeľku o možnosť uctenia si relikvii žiakmi našej školy. Dohodli sme sa na forme ako to urobíme a tak si uctila tieto pozostatky svätca celá škola. Najprv som zobral s pani učiteľkami prvý stupeň, potom škôlkarov a nakoniec prišiel aj druhý stupeň. Všetkým deťom som urobil prednášku o tomto svätcovi a spoločne sme sa pomodlili Otčenáš, Zdravas Mária a Sláva otcu za naše manželstvá a rodiny farnosti, aby ich všemohúci Boh skrze relikvie sv. Martina a modlitieb týchto deti požehnal. Odfotili sme sa aby sme mali pamiatku do farskej kroniky a potom sa žiaci vrátili do školy. Ešte raz sa aj touto formou chcem poďakovať pani riaditeľke, pani učiteľkám, pretože sme si "šklbli" aj z vyučovacej hodiny. Okrem tejto úcty relikvii máme každý deň po svätej omši vrátane nedele litánie k sv. Martinovi. Po večernej svätej omši sme mali novénu k sv. Martinovi, pretože o desať dní sa chystáme na púť do katedrály sv. Martina. Po svätej omši a po pobožnosti spojenou s novénou sme odovzdali relikviár pánovi kaplánovi z Tvrdošína, ktorý si pre ne prišiel. Bol som povzbudený koľkí veriaci počas dňa si prišlo uctiť pozostatky sv. Martina. Iste táto úcta neostane bez odmeny. Svätý Martin, oroduj za nás!
Apoštolská Penitenciária mocou fakúlt špeciálnym spôsobom obdŕžaných od Najsvätejšieho v Kristovi, Otca a nášho Pána, Františka, z Božej Prozreteľnosti pápeža, Najvznešenejšiemu a Najdôstojnejšiemu Otcovi, Pánovi Štefanovi Sečkovi, spišskému biskupovi, láskavo dovoľuje, aby pri jubileu svätého Martina, nebeského patróna, po vykonaní Najsvätejšej obety udelil všetkým prítomným veriacim pápežské požehnanie spojené s plnomocnými odpustkami, ktoré je možné získať za obvyklých podmienok. Veriaci, ktorí pápežské požehnanie nábožné príjmu, hoci sa z rozumných dôvodov na týchto posvätných obradoch fyzicky nezúčastnia, keď však samotné obrady vysielané formou televíznych, alebo rozhlasových prostriedky nábožnou mysľou sledovali, plnomocné odpustky podľa noriem práva platne získajú.
Dané v Ríme, v sídle Apoštolskej penitenciárie, dňa 12., mesiaca septembra, roku Pána 2016. Podpísaný Maurus kard. Piacenza, Veľký Penitenciár.