Požehnanie reliéfu betlehema, 17. decembra 2023
Na Vianoce v roku 1223 pripravil sv. František v talianskom mestečku Greccio prvý, živý betlehem. Tým začal krásnu tradíciu stavania betlehemov a jasličiek. Tento rok si pripomíname 800-ročné výročie tejto tradície. Už 800 rokov zdobia betlehemy naše kostoly i domovy.
Od roku 2022 zdobí náš kostol drevený betlehem, ktorý v roku 2000 vyrobil z lipového dreva pán Miroslav Ganobiak z Klina. Poprosil som pána J. Kovalíka, aby doplnil prednú časť tohto betlehema dreveným reliéfom, na ktorom budú znázornené motívy z Brezovice. Na drevorezbe sú znázornené ovečky a kríž, ktorý nás víta na začiatku obce. Nad nimi je vrch Skorušina. V centre drevorezby je drevenica s koledníkmi (tzv. študajňári). Tento motív bol vyrezaný podľa skutočnej fotografie z roku 1973. Prvým koledníkom na fotografií bol pán Kovalík, autor drevorezby.
Drevorezbu dopĺňa kostol sv. Cyrila a Metoda a brezy, ktoré sú v názve a erbe obce.
Veľmi pekne ďakujem pánu Kovalíkovi, že sa podujal na túto prácu, a tak doplnil a skrášlil náš vyrezávaný betlehem. Drevorezbu som požehnal 17.12.2023 na tretiu adventnú nedeľu, nedeľu radosti. Nech táto drevorezba a celý betlehem prináša radosť všetkým návštevníkom nášho chrámu.