Filters
Show Metadata
Colored Labels
09. júna 2024 prijalo v našej farnosti 15 detí Prvé sväté prijímanie (9 dievčat a 6 chlapci). Na tento mimoriadny deň sme sa pripravovali v škole na vyučovaní náboženstva, pravidelnými svätými omšami v nedele a piatky, a stretnutiami v kostole.
Výzdoba pred oltárom bola zo slnečníc. V niektorých boli nalepené fotografie prvoprijímajúcich detí. Uprostred kvetinovej výzdoby bol obraz zo vzkrieseným Kristom, ktorý pred svojím srdcom drží Eucharistiu. Eucharistia je dar Ježišovho Srdca. Ako sa mladá slnečnica otáča za slnkom, aby získala čo najviac svetla a tepla, tak kresťania prežívajú svoj život s pohľadom upretým na Ježiša, ktorý je naším slnkom a svetlom. Z Ježiša čerpáme svetlo a silu pre život. Pre náš život potrebuje Pána Ježiša, ako slnečnica potrebuje slnko.
Počas „Bieleho týždňa“ prichádzali deti na sväté omše slávnostne oblečené v bielych rúchach. Deti si čítali čítania, prosby a modlitbu pred a po sv. prijímaní. Na svätej omši sme spievali mládežnícke piesne. Rozprávali sme si o Eucharistii, v ktorej nám Kristus ponúka svoje Srdce, svoju lásku a seba samého. Rozprávali sme si o úcte k Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu, o prvých piatkoch v mesiaci a o sv. Tarzíciovi, ktorý chránil Eucharistiu aj za cenu svojho života.
Na záver „Bieleho týždňa“ sme sa s prvoprijímajúcimi deťmi stretli v pastoračnom centre pod kostolom. Pridali sa k nám aj dievčatá so spevokolu. Prežili sme príjemný čas naplnený spevom, hrami a turnajom v stolnom futbale. Grilovali sme si špekáčiky a objednali si pizzu. Ďakujem za spoluprácu rodičom prvoprijímajúcich detí, animátorkám Evke, Peti a všetkým, ktorí nám akýmkoľvek spôsobom pomohli. J. Barta, farár
Fotografie: P. Sestrenek, J. Barta