11.09.2024 uplynulo 100 rokov od narodenia nášho rodáka, kňaza a tajného biskupa ThDr. Martina Hrbču (* 11.09.1924 - † 29.08.2002).
V tento výročný deň sa prišli pomodliť k hrobu pána dekana veriaci z farnosti Velčice, zástupcovia obecných samospráv (Velčice, Mankovce, Zlatno) a skupina asi 90 veriacich, ktorí s láskou a vďačnosťou spomínajú na pôsobenie pána dekana v ich farnosti. Pán dekan Hrbča pôsobil vo farnosti Velčice 19 rokov (1971-1990). Po modlitbe na cintoríne sme slávili svätú omšu v kostole sv. Cyrila a Metoda, na ktorej sa nám prihovoril pán farár z Velčíc Vdp. Tomáš Gračka. Vo svojom príhovore priblížil život a osobnosť pána dekana Hrbču. Po svätej omši sme sa stretli na občerstvení na Obecnom úrade, ktoré ochotne zabezpečil pán starosta Ing. Andrej Ujmiak.
V nedeľu 22.09.2024 sme prijali pozvanie do Velčíc, kde Mons. Andrej Imrich slúžil svätú omšu za zosnulého pána dekana Hrbču, po ktorej požehnal pamätník s jeho bustou, umiestnený pred budovou farského úradu. Z Brezovice sa k tejto slávnosti pripojilo približne 80 veriacich. Po svätej omši a požehnaní pamätníka sme boli pozvaní na štedré pohostenie do Kultúrneho domu vo Velčiciach. Čas obeda nám spevom spríjemnili súbory ľudovej hudby. Pán Boh zaplať všetkým, ktorí prispeli k dôstojnej spomienke na pána dekana Hrbču.
Fotografie: J. Kovalík.