Filters
Rating
  1x
Za tradiční arabskou kulturou, moderním velkoměstem i sportovními zážitky
Pokud chcete během zimního období vyrazit za teplem, láká Vás kultura Blízkého východu anebo jste účastník některého z četných sportovních klání, zaleťte si do Dauhá. Hlavní město Kataru je moderním kosmopolitním městem s mrakodrapy, sportovišti i hotely, ale kontrast mezi moderní architekturou a historickou částí Starého města je vidět na první pohled. Země se nachází na Katarském poloostrově, vybíhajícím z většího Arabského poloostrova do Perského zálivu. Na jihu hraničí v délce 60 km se Saúdskou Arábií, zbylé strany jsou obklopeny mořem, přičemž na západě leží v sousedství Kataru malý ostrovní stát Bahrajn. V zemi žije asi 2,3 milionu obyvatel, ale jen poměrně malá část z nich, něco přes 300 000, má katarské občanství. Ostatní jsou přistěhovalci bez nároku na občanství a výhody z toho plynoucí. Islám je státním náboženstvím. Katar má třetí největší zásoby ropy i zemního plynu na světě. Díky tomu je to velice bohatá země. Jde o třetí nejbohatší zemi na světě. Většinu území pokrývá vápencová poušť téměř bez vegetace, Nejvyšším bodem Kataru je Kurajn Abú al-Baul s nadmořskou výškou 103 metrů. Pouštní klima způsobuje, že jsou zde mírné zimy a velmi horká, vlhká léta. Předtím, než hlavní město Kataru Dauhá vyrostlo ve svou futuristickou podobu, bylo malým obchodním přístavem, až dokud tu během 2. světové války nebyla objevena největší ložiska ropy na světě. Jeho příběh je jako z pohádky, ve které se Bohem zapomenuté, chudé město promění v živé velkoměsto plné mrakodrapů a nejmodernějších technologií. I přes svůj rychlý vývoj si Dauhá stále zachovává svůj blízkovýchodní šarm. Jediné katarské letiště Hamad je základnou pro jednu z nejlepších aerolinek na světě Qatar Airways. Národním zvířetem Kataru je přímorožec arabský, který byl v 70. letech na pokraji vyhynutí, úspěšně se ho ale daří vracet zpět do přírody. A právě jeho portrét zdobí leteckou flotilu Qatar Airways.
Co byste neměli vynechat při návštěvě Kataru
Uměle vytvořený ostrov Perla, Historická pevnost Amiri Diwan, Národní muzeum Kataru a Muzeum islámského umění, parky Mia, Aspire a Al Bidde, památník Perel, historická pevnost Doha Fort, přístav Dhow Harbour, sedmikilometrová pobřežní promenáda Corniche, část West Bay s mrakodrapy, kulturní vesnice Katara se stejnojmennou pláží v centru Dauhá, centrum islámské kultury Fanar, pláže Beach 974 nebo West Bay Beach, hotely Sheraton Grand Resort a monumentální Fairmont ve tvaru zkřížených mečů, které najdeme na státním znaku Kataru.
World Aquatics Championships masters Doha 2024
Velké zážitky poskytne nejen procházka po historickém i moderním Dauhá, ale také účast na Mistrovství světa v plaveckých sportech masters, které se zde konalo poslední únorový týden. Aspire Dome, postavený pro Asijské hry v roce 2006, hostil plavání v dočasném padesátimetrovém bazénu postaveném na krytém fotbalovém stadionu. Toto místo bylo vybráno pro svou technickou vhodnost, minulé zkušenosti s pořádáním velkých mezinárodních akcí a jeho schopnost vytvořit nezapomenutelný zážitek jak pro závodníky, tak pro diváky. Plavci mohli ještě využívat k rozplavání a vyplavání další dva bazény, z nichž jeden byl venkovní. Maskoty šampionátu se staly katarský velrybí žralok Nahim a korál Mayfara, kteří jsou úzce spjati s katarským dědictvím. Na šampionátu startovalo sedm plavců z plaveckého klubu Univerzita Brno, a to velmi úspěšně, neboť cinkaly i medaile.