Uplynulý pátek absolvovala první skupina hrádeckých hasičů spolu s chotyňskými hasiči a kolegy z Dolního Sedla odbornou přípravu nositelů dýchací techniky u profesionálních hasičů na stanici Jablonec nad Nisou.
Každá skupina absolvovala výstup do šestého patra, a to hned dvakrát, 80x zdvihli závaží a prošli vlastní zakouřené klecové bludiště polygonu. V něm vypnuli v improvizovaném bytě veškeré energie, zastavili vodu a vrátili se zpátky do výchozího stanoviště. Celý výcvik netrval více jak 25 minut, avšak hasiči projdou velkou fyzickou zátěží a nácvičí si orientaci.
Při tomto výcviku si polygon vyzkoušeli i dorostenci z hrádecké jednotky, kteří se začínají učit "hasičské řemeslo". Byl to pro ně první fyzicky náročný výcvik i praktická zkušenost ze simulace reálného zásahu.
V dalším týdnu bude absolvovat stejnou odbornou přípravu další skupina hasičů jak z Hrádku, tak z Chotyně. Tentokrát se v tomto termínu zúčastní i skupina hasičů z Zittau v rámci přeshraniční spolupráce mezi hrádeckými a žitavskými hasiči.