Hrádečtí hasiči se zůčastnili velkého taktické cvičení složek IZS s tématem požáru po dopravní nehodě autobusu vězeňské služby převážející více jak 40 vězňů a jejich dozorců. Kromě hrádeckých hasičů zasahovali na místě profesionální hasiči z liberecké stanice, dobrovolní hasiči z Chrastavy a Bílého Kostela nad Nisou, Policie ČR vč. vrtulníku, přílsušníci Vězeňské služby liberecké vazební věznice a jejich kolegové ze Stráže pod Ralskem Rýnovic, a více jak jedenáct sanitních vozidel ZZS Libereckého kraje.
Některým vězňům se podařilo utéct do nedalekého lesa směrem na Kryštofovo Údolí, kde kromě pozemních sil policie a vězeňské služby zapojil po jejich pátrání i vrtulník Policie ČR s termovizí.
Hasiči po příjezdu na místo události provedli likvidaci požáru a záchranu vězňů zaklíněných v autobude. Dále se podíleli na transportu pacientů do sanitních vozidel a transportu těžce zraněného uprchlého vězně nalezeného v lese.
Na řešení této události se podílelo na 180 hasičů, záchranářů, policistů a příslušníků vězeňské služby. Mezi cíle cvičení bezesporu patřila spolupráce jednotlivých složek IZS na místě události, vyproštění a předlékařská pomoc včetně zajištění plynulého odvozu všech zraněných do zdravotnických zařízení, vyhledávání uprchlých vězňů a vyšetřevování dopravní a kriminální služby policie.