Hrádečtí a frýdlanští hasiči absolvovali poslední říjnovou sobotu odbornou přípravu v polygonu simulující reálné podmínky požáru, který HZS Libereckého kraje vytvořil v Raspenavě. Lektoři, kteří odbornou přípravu vedli, jsou příslušníci HZS Libereckého kraje.
Hasiči se prakticky seznámili s tzv. flashoverem, jevem, při kterém dochází ke vzplanutí horkých plynů a par ohrožující hasiče při hasebních pracech. Dále si hasiči nacvičili vstupy do uzavřeného prostoru s požárem, kde s útočným vodním proudem se snažili ochladit prostor a zplodiny hoření tak, aby zamezili právě vzniku flashoveru a neohrozili sami sebe hasební vodou. Proto si na závěr výcviku hasiči vyzkoušeli jev, kdy při nadměrného nasazení vody v uzavřeném prostoru dojde k velkému vzniku páry. Tím mohou hasiči ohrozit sami sebe, protože vzniklý velký objem páry je může opařit.
Hasiči tak absolvovali první část odborné přípravy. V budoucnu je čeká další část, kdy si nacvičí mj. pohyb na schodišti, kde dochází k velkému vývinu tepla a zplodin hoření, vyhledávání a záchranu osob.
foto: Markétka Mottlová