V rámci projektu AED pro Liberecký kraj absolvovali hrádečtí hasiči spolu s hasiči z Křížan a Kryštofova Údolí pravidelnou odbornou přípravu v oblasti kardiopulmonální resuscitace, která je nezbytnou součástí předurčenosti při náhlých neúrazových stavech v rámci projektu AED pro Liberecký kraj. Kromě teorie hasiči absolvovali praktickou část. V ní si mohli nacvičit nejenom nepřímou masáž srdce, ale i práci s ručním plicním ventilátorem, tzv, ambuvakem, nebo plicní ventilaci vdechováním jak u dospělého, tak dítěte nebo novorozence. Hasiči se seznámili i s postupem poskytování neodkladné zdravotnické péče u právě narozeného dítěte. Na dvou stanovištích byly monitorovány výsledky praktické přípravy hasičů.

Co je to AED pro Liberecký kraj? Jedná se o projekt Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje a Libereckého kraje týkající se poskytování neodkladné zdravotnické péče složkami IZS, mezi které patří dobrovolné a profesionální hasičské jednotky, Policie ČR a městské a obecní policie v Libereckém kraji. Obdobné projekty jsou aplikovány např. v Jihomoravském kraji, kde se liberečtí záchranáři touto předurčeností inspirovali. Celkem je v Libereckém kraji k dispozici více jak 100 přístrojů AED rozdělených mezi složky IZS, a několik dalších v obchodních centrech, horských rekreačních objektech a na dalších místech. Přístroji AED jsou vybaveny v současnosti všechny profesionální jednotky HZS Libereckého kraje, dobrovolné jednotky kategorie JPO II a téměř všechny jednotky kategorie JPO III. Postupně jsou do tohoto systému zařazovány i dobrovolné jednotky kategorie JPO V.

V Hrádku nad Nisou mají k dispozici zařízení AED kromě hrádeckých hasičů také strážníci městské policie a hrádecká hlídka Policie ČR. Od roku 2017, kdy byl projekt realizován a hrádečtí hasiči byli od jeho počátku začleněni, vyjeli téměř ve 40 případech, i když ne všechny byly úspěšné.

Složky IZS mají k dispozici přístroj Automatický externí defibrilátor (AED), se kterým mohou v některých případech zasáhnout dříve než posádky zdravotníků, kteří mají v některých místech kraje delší dojezdy nebo v rámci svých činností se mohou účastnit kolapsových stavů s defibrilací srdce. Tyto složky i po příjezdu zdravotníků pokračují v poskytování péče ve vzájemné spolupráci se záchranáři. A aby mohli tuto činnost vykonávat a být zařazení v systému AED, absolvují každoročně pravidelnou odbornou přípravu poskytovanou libereckými záchranáři a nově i profesionálními hasiči HZS Libereckého kraje, kteří mají specializaci v poskytování neodkladné zdravotnické péče.