Na hladině Kristýny se v sobotu 16. září po dlouhých letech znovu uskutečnily závody pod taktovkou místního jachetního klubu. Několik desetiletí zpět se konaly pravidelně, skupina nadšenců holdujících plachtění a windsurfingu na břehu jezera dokonce vybudovala loděnici s klubovnou, jakou jim mnozí záviděli. Jenže ani tomuto oddílu se nakonec nevyhnulo postupné ubývání aktivit, které bohužel v posledních letech můžeme pozorovat u nejednoho zájmového spolku. Sobotní akce tak byla symbolickým pokusem o restart.
Po ránu v den závodů bylo kolem loděnice cítit nadšení, ale i obavy. Zrcadlově klidná hladina jezera zpočátku neslibovala dramatické jachtařské zážitky, k těm jednoduše chyběl vítr. Začalo se tedy závody paddleboardů. Na startu se objevilo hned několik kategorií mužů a žen rozdělených podle věku nebo typu pádel. Technika byla zcela volná, jediným cílem bylo co nejrychleji proplout vytýčenou trasu. Nejvíc ze všeho to byla velká legrace, v jejíž záplavě byla utopena nejedna ambice.
V průběhu rozjížděk paddleboardů se začal zvedat vítr, a to dokonce i v ostřejších poryvech. Při jachtařích asi musela stát dobrá víla Kristýnka, protože po dvou týdnech bezvětří, možná bychom měli správně napsat flauty, tu byl den jako stvořený k závodění. Nejen vítr, ale i teplo a moře sluníčka.
Vedle slušného počtu windsurfingů se po vyhlášení dopoledních výsledků na vodu vydala i lodní třída Optimist určená juniorům. Velká část jachtařů právě za jejím kormidlem získává své první zkušenosti s ovládáním plachetnic. Jedna loď dorazila i ze sousedního Německa. Foukalo opravdu pěkně. Především z terasy jachtklubu to byl nádherný pohled. Rád bych věděl, kolik přítomných se neubránilo dojetí.
Rušno bylo i v zázemí, chystalo se občerstvení, pořadatelé psali diplomy a balili ceny. Všechno šlapalo jako po drátkách. Do prestižní regaty měl tento rozzářený den daleko, ale snad nebudu přehánět, pokud řeknu, že všem účastníkům i organizátorům udělal radost a strávili příjemné chvíle. Docela nedávno jsme v Hrádku nad Nisou zažili až pohádkovou obrodu Klubu českých turistů. Kdo by to byl řekl! Přejme to i ostatním spolkům, členové Jachetního klubu Kristýna za tímto cílem již odvážně odrazili.
Závod Hrádecký trojúhelník má zhruba třicetiletou tradici. V dobách největší slávy se jezdil i dvakrát do roka, na jaře a na podzim. Jak název napovídá, jezdí se na trojúhelníkové trase vytýčené třemi bójemi. Podle povětrnostních podmínek se stanoví počet kol i počet rozjížděk. Jednotlivé lodní třídy jsou hodnoceny samostatně. Letošní ročník podpořil Liberecký kraj.
Roman Sedláček / www.hradek.cz