Tři města na pomezí Čech, Německa a Polska spolu komunikují a rozvíjejí spolupráci od samého počátku společenských a politických změn po roce 1989. Dříve legálně nepřekročitelné hranice vymezené řekou a místy i plotem od té doby postupem času nahradil hraniční přechod, dočkali jsme se i nových silnic, které na sebe ve všech částech Trojzemí navazují. Cesta je otevřená a celá řada dalších aktivit vede k poznávání, spolupráci i navazování přátelství v regionu, kde se sice mluví třemi jazyky, lidé jsou tří národností, přesto mají mnoho společného. Dříve izolované části trojmezí dnes již žijí do značné míry společným životem. K tomu nemalou měrou přispívá Svazek měst Malý Trojúhelník založený před dvaadvaceti lety. Zástupci partnerských měst Hrádku nad Nisou, Bogatyně a Žitavy toho dosáhli již mnoho, přesto stále jen nepracují. Dokáží se i bavit. Jako na tradičním Společenském večeru svazku měst, kde se tak trochu hodnotí uplynulý rok, střádají plány na ten další, ale především povídá, tančí a je legrace. K tomu přispívají i masky, letos bylo vyhlášeno téma „z pohádky do pohádky“.
Z přiložených fotografií je zřejmé, že o zábavu nebyla nouze. Večerem hosty provázela hudební skupina Woko a pálila tam jednu pecku za druhou, napříč uplynulými desetiletími až do současnosti. Zpestřením bylo i vystoupení pěvecké skupiny Isis. Polské kantorky to také pěkně rozjely a když na samý konec zazněla titulní melodie z televizního seriálu Chalupáři, dostali na svou stranu celý sál. Aplaus byl dlouhý, zasloužený a hlavně upřímný.
Sál už pak až do nočních hodin patřil čarodějnicím (kterých se, řeknu Vám, v pohraničí letos urodilo), princeznám, Karkulkám, vílám, kočičkám a mnoha dalším pohádkovým bytostem. Byla to nenucená a velice příjemná zábava, při které čas utekl, jako voda.
Foto: Roman Sedáček / www.hradek.cz