Již 24 let prochází městem lampionový průvod jako předzvěst blížící se zimy. Každoročně si připomínáme pověst, hrdinou které je svatý Martin, známý též jako Martin z Tours, římský voják a později biskup v Tours ve Francii. Proslul svou skromností a laskavostí. Nejznámější příběh o něm vypráví, jak se setkal s žebrákem v mrazivém dni. Martin neměl nic, co by mu dal, ale rozhodl se alespoň rozdělit svůj vojenský plášť na dvě poloviny, aby pomohl chudému muži zahřát se. Té noci se mu údajně zdálo, že viděl Ježíše oblečeného v polovině jeho pláště. Tento čin milosrdenství se stal symbolem jeho svatosti a je často zobrazován v umění i literatuře. Svatý Martin je považován za patrona chudých, vojáků, jezdců a mnoha dalších skupin lidí. Jeho svátek se slaví 11. listopadu. V ten den údajně sv. Martin na Bílém koni také přiváží první sníh.
Průvod letos následoval Martina s pážetem jedoucí na koních od radnice do zahrady Schubertovy vily. Tady čekala na děti i dospělé hra připomínající Martinův příběh. Kombinace stínohry, šermu i soubojů plných efektních okamžiků s hořícími ohni a létajícími jiskrami předvedla šermířská skupina Nostra Ex. Mezi účinkujícími se ve hře objevily i dvě tváře nových zaměstnanců pořádající Brány Trojzemí, Vandy Zaplatílkové Hutařové a Romana Kohla. Koně znovu dominovali celému průvodu díky rodině Palasových.
Hra byla vítanou odměnou za procházku i trochu čekání v sychravém chladném počasí a dešti, který průvod letos provázel. Pokud vás nepřízeň počasí v sobotu odradila a raději jste zůstali doma v teple, nabízíme Vám alespoň fotografie přibližující atmosféru hrádeckého večera plného světel lampionů.
Foto: Roman Sedláček / www.hradek.cz