Potřetí vyrazil do hrádeckých ulic masopustní průvod, tentokrát už první únorovou sobotu. Úderem desáté hodiny Masopust před radnicí představil svou družinu a hned potom si vyžádal od starosty svěření vlády nad městem. Krátce poté opět začaly vyletovat z oken radnice jitrnice a jelita, zatímco při zemi se podávalo tekuté občerstvení pro zahřátí. Podobné pohoštění čekalo i na dalších deseti zastávkách. Medvěd, ženich s nevěstou i masopustní kobyla a další masky si zatančily s hospodáři, vyhrávala jim k tomu Chotyňská 12°. Asi po dvou hodinách dorazil průvod do hasičské zbrojnice, kde už byly v plném proudu vepřové hody. Rozverná masopustní kobyla, smířená s tím, že její dny jsou spočteny, se klepala strachy. Po té, co Masopust oznámil, že jí vzhledem k věku zbývá jen pár dní života, jí lidé nečekaně vyprosili milost.

První únorovou sobotu bylo v ulicích živo. Na hrádecký masopust dorazili i lidé ze sousedního Německa a Polska, i řada českých „přespolních“. Kdo letos nebyl, může se přidat zase za rok, kdy nás masopust bude čekat 25. února.

Děkujeme všem, kteří se na masopustu podíleli – ať už „hospodářům“ a „hospodyním“ na jednotlivých zastávkách, všem těm, kteří se zhostili hlavních masek, ale i těm, kteří se v podobě desítek dalších maškar přišli pobavit. A také hrádeckým hasičům za azyl a Chotyňské 12°, bez které by to nebylo ono.

Foto:
Mgr. Vít Štrupl / www.branatrojzemi.cz