Letošní ročník Uhelňáckého mlže naplnil multižánrovost, pro kterou se také jmenuje Mlž, bohatou měrou. Setkání, které pořádají Uhelňáci nejen pro sebe, přivedlo na symbolické kamioňácké pódium (hlavní pořadatel Petr Pleskač zosnoval většinu plánů na Mlže právě za volantem náklaďáku) pestrou směsici muzikantů. Zahajoval tak trochu domácí Trajekt, který se na pódiu objevil v obsazení, které by v jiném žánru stačilo na malý orchestr. Svoje písničky v následující části programu představil písničkář Puška se svou společností a klidnější blok country – folkových vystoupení zakončili Vobuty. Na plakátech se jméno hrádecké skupiny neobjevilo, nakonec však kamarádsky čas nějak pošetřili a nechyběli ani letos.

Optimik2 se na Uhelné představil poprvé. Přivezl poctivý bigbít z vlastní dílny a předznamenal blok tří kapel, jejichž profesionální muzikantství daleko překračuje lokální charakter našeho setkání. Na pódiu je vystřídal dobře známý Stan Band, který také ještě nechyběl na žádném Mlži. Blůzově laděné vystoupení je každoročně lahůdkou v nabízeném menu. O hlavní chod se pak v letošním roce postarali Bandoleros se svým syrovým jižanským rockem.

Country Rebels pak celé setkání zakončili směsí písniček k poslechu i tanci.

Nejmenší vesnička náležící k Hrádku nad Nisou tak už potřetí uskutečnikla svůj minifestiválek. Uhelňáci jej opět připravili spolu se svými kamarády. Všichni tu hráli a pracovali bez nároku na honorář a řada pořadatelů na Mlže ještě přispěla ze svého. Odměnou nám bylo hezké odpoledne a noc plná hudby, která se líbila snad i našim hostům.

Za pomoc děkujeme: Městu Hrádek nad Nisou, hrádecké Bráně Trojzemí v.p.s., společnostem BRagro s.r.o. Václavice, SME s.r.o. Kamenický Šenov, Autodopravě Romana Machaly, Retrobufetu z Nového Boru, Stavebninám Romana Pokorného z Chrastavy a Vaškovi Větrovskému z Hrádku nad Nisou.

Už teď střádáme plány na příští léto. Tak možná někdy na Uhelné na shledanou!

Foto:
Roman Sedláček / www.hradek.cz