Jako Alenka v říši divů si podle vlastních slov připadal starosta Města Hrádek nad Nisou pan Josef Horinka na posledním jednání o mostě pro pěší a cyklisty na symbolickém bodě Trojzemí, které se uskutečnilo v pátek na hrádecké radnici.

Dvanáct let snah především ze strany Hrádku a sousední Žitavy bohužel projekt nedokázalo dosud moc posunout. Realizace stavby mostního tělesa na území tří států je oříškem díky rozdílné legislativě všech tří států a financování se dosud zdálo neřešitelným problémem i přes to, že s projektem byly seznámeny vlády i prezidenti.

Asi nejpasivnější ze tří zúčastněných stran byla dosud ta polská. Projektu se nebrání, na druhé straně jej v minulosti ani výrazně nepodpořila. Páteční návštěva z Dolnoslezského vojvodství (vojvodství jsou správní celky na úrovni našich krajů) naznačuje, že se situace rychle mění.

Polskou delegaci vedl ředitel Dolnoslezské správy silnic a železnic (DSDIK) pan Leszek Loch. Spolu s Agnieszkou Zakeš, zástupkyní ředitele infrastruktury v úřadě maršálka Dolnoslezského vojvodství a Agnieszky Goranin z oddělení zahraničních vztahů, nastínili překvapení netajícímu starostovi Hrádku možnost, která by mohla zajistit financování stavby a to částkou přesahující jeden milion eur. To by bohatě stačilo nejen na most, ale i na související infrastrukturu.

Na schůzce zúčastněné strany podrobně rekapitulovali dosavadní historii projektu a dohodli se na dalším postupu. Ten by měl v dohledné budoucnosti přinést smluvně deklarovanou spolupráci mezi městy Hrádek nad Nisou, Bogatynia, Zittau a jejich nadřízenými územními celky na úrovni krajů. Následovat by mělo urychlené dopracování projektové dokumentace a o konečnou realizaci by se měla v roli investora za evropské peníze postarat DSDIK.

Původní koncepce nízkého kruhového mostu nevyhovovala vodohospodářům. Na stole je proto novější studie mohutnějšího mostu s lávkami položenými výše nad hladinou Nisy.

Návštěva naznačila, že výstavba mostu na Trojzemí dostala v Polsku nebývalou prioritu. To by mohlo v historii celého projektu znamenat zásadní zvrat.

Foto:
Roman Sedláček / www.hradek.cz