Když je veškeré zrno pod střechou, hospodáři může spadnout kámen ze srdce a o svou radost se podělit i s ostatními. V roli hospodáře se letos představilo Agro Chomutice. Stalo se partnerem Brány Trojzemí, která letošní hrádecké oslavy úspěšné sklizně připravila.

Zemědělský podnik na oslavách představil něco málo ze své techniky, která byla tak velká, že se na náměstí úzkými uličkami tak tak dostala. Měl tu i svůj stánek a pro pobavení přítomných zástupci Agra připravili soutěže o hodnotné ceny. Vyhrát například poukaz na selátko bylo určitě lákavé.

Dožínky se měly původně uskutečnit na hasičské louce, deštivý týden před jejich konáním nakonec celou akci přesunul na Horní náměstí. Vedle Agra Chomutice se tu presentovali i hrádečtí chovatelé a rybáři, Společnost pro Lužické hory pro děti připravila Dožínkový ekoden. Nechyběl ani mistr kovář s tradičními výrobky, k mání byla i perníková srdce a jiné dobrůtky, tradiční pozdrav z moravských sklípků přivezla až na hrádecké náměstí usměvavá Andy se svým manželem, z jiných stánků zase voněla grilovaná pečínka nebo klobásky. Za radnicí se mohla děcka projet na konících a to jsem určitě ještě na něco z bohaté nabídky zapomněl.

Pestrou směsici žánrů nabídlo pódium, odkud zazněla dechovka, cimbálovka, blues i country. Zemědělci to určitě nemají lehké, přesto poctivě plní naše spižírničky a za to jim patří náš dík.