Vítejte v hotelu Riedel, ráji motorkářů!

Vcelku nenápadný hotel Riedel leží jen kousek od hraničního přechodu na Friedensstraße v Žitavě, z Hrádku co by kamenem dohodil. Už po 37. se tu sešli motorkáři z mnoha evropských zemí, aby si poklábosili a společně projeli na svých strojích okolí.

Duší celé akce, kterou nejbližší město našich severních sousedů hostí od roku 1978, je muž pobíhající mezi motorkami a kamarády s foťákem na krku. Jeho jméno je Jürgen Kießlich. Na kontě má osm vydaných knih o motocyklech, jednu věnoval i historii značky Jawa. Devátá mu vyjde v Německu už brzo a bude pojednávat o Čechiích, motocyklech vyráběných na severu Čech v meziválečném období.

V tak hojném počtu tu motocyklové nadšence potkáte jen jednou do roka, ale hotel se místní tradicí pyšní celoročně. Kde jinde Vás přivítá nablýskaná Jawa v recepci nebo na hotelové chodbě, kterou zároveň zdobí modely a další motoristické kuriozity. Na stěnách pak uspořádána v úhledných panelech nabízí se návštěvníkům k prohlídce celá historie žitavského motorkářského klubu a zdejších srazů. Stačí se jen začíst…