Silniční okruhový závod Okolo 80 dubů vznikl v roce 2017. Je zasazen do příjemné krajiny mezi Grabštejnem, Václavicemi a Bílým Kostelem nedaleko města Hrádek nad Nisou na Česko-Polsko-Německého Trojzemí. Závod je zařazen do seriálů Českolipský Silniční Pohár a Žiletkář Severu.
Letos provázelo závod znovu extrémně teplé počasí. Trať hlavního závodu vyrazilo pokořit 128 účastníků, někteří na 56 km trati, ti zdatnější si zvolili nejtěžší variantu dlouhou 81 km.
Novinkou letošního ročníku byla sprinterská prémie v prvním kole. Jejím historicky prvním vítězem se stal Martin Čech (SportRaces-ISAAC Team). Bodovací vrchařskou soutěž posčítanou z průjezdů příkrým úsekem trati od rybníka ke vjezdu na hrad Grabštejn vyhrál letos Vojtěch Jonáš (Lawi - Stars Giant), který stanul zároveň na třetím stupni vítězů 80 km závodu. Před ním se umístil Jakub Svoboda (Kolokrám), celkově druhý, ale také nejrychlejší v kategorii nad 40 let. Celkové vítězství si připsal Jiří Šorm (Cyklolive Cycling Team).
Ženy své síly změřily na trati dlouhé 54 km. Elizabeth Ungermanová (TJ AŠ Mladá Boleslav) byla v cíli nejrychlejší následovaná loňskou vítězkou Ivanou Loubkovou (Amulet Rohozec) a Nicole Hartychovou (Mitas Mercedes-Benz Praha Trek).
Závod tradičně absolvují i cyklistické naděje. Letos se na start ve všech věkových kategoriích postavilo celkem 36 dětí.
Organizátoři se snaží závod neustále zlepšovat. Sprinterská prémie nebyla letošní jedinou novinkou. Spolu s jejím zavedením došlo i ke změně prvního úseku závodu, aby účastnící šlápli pořádně do pedálů co nejdříve po startu.
Uspořádat silniční závod v dnešní době není právě kvůli silnicím žádná legrace, to asi není třeba zmiňovat. Organizátoři si naložili na svá bedra ambiciózní a nelehké cíle. Nejen, že je podle hodnocení účastníků plní na výbornou, navíc je posouvají stále o kousek dál.
Foto: Roman Sedláček / www.hradek.cz