Letošní Svatojakubská pouť ve Václavicích se podobně jako celá řada dalších společenských událostí raději spokojila se skromnějším rámcem než obvykle. Na místním hřbitově, přímo nad základy někdejšího kostela zasvěceného patronu Václavic, proběhla ekumenická mše. Stejně jako virová hrozba, ani déšť provázející část obřadu, akci nepřekazil. Podobně jako v předchozích letech mezi účastníky nechyběli ani hosté z Německa.
Poté, co kněží Radek Vašinek a Hedvika Zimmermannová z míst, kde stával oltář, mši dosloužili, přijala většina přítomných pozvání k malému setkání a občerstvení na Wohlmannův statek. Místo, kde rodina Kirschnerů obnovuje jednu z téměř zaniklých zemědělských usedlostí ve Václavicích, dýchá historií. Využívá se nejen ke svému původnímu účelu, ale také jako zázemí pro společenské akce.
Mění se i okolí statku. Nabízí mimo jiné procházku nově vysázenou alejí okolo studánky až k obnovenému křížku pojmenovanému stejně jako statek po jeho původním majiteli. Z malého návrší je hezký výhled na usedlost i část Václavic.
Slavnostní den jedné z okrajových částí Města Hrádek nad Nisou večer ještě zakončila Letní veselice v restauraci U Slunce.
Foto: Roman Sedláček / www.hradek.cz