Již třetí rok po sobě udělaly radost václavickým i přespolním místní dožínky na Wohlmanově statku. Návštěvníci, nejčastěji celé rodiny, tu znovu mohli strávit téměř celý den v příjemném vesnickém prostředí mezi milými hostiteli.
Ve dvoře se hodovalo, děti i dospělí se mohli ledasčemu přiučit formou rukodělných aktivit i zajímavých ukázek, jak to na takovém statku před lety chodívalo. Asi nejatraktivnější bylo mlácení obilí. Nejprve se zrno oddělovalo cepy a o něco později na opačné straně stodoly i důmyslnou historickou mlátičkou se vzduchovým čištěním poháněnou dalším místním skvostem – stabilním motorem Slávia ze třicátých let minulého století. Tématem letošních dožínek byly bylinky. Celý den se tak míchaly čaje na jednotlivé neduhy a odpolední sezení patřilo povídání o tom, jak pozitivně mohou tyto dary přírody působit na každého z nás. Usedlost obklopená zelení i výběhy s hospodářskými zvířaty nabízí také možnost vycházky stromovou alejí kolem studánky k Wohlmannovu kříži na nedalekém návrší, kam se o dožínkách vydal nejeden návštěvník.
Václavické dožínky každoročně chystá majitel hospodářství Matouš Kirschner s rodinou, přáteli a spolkem Wohlmannův statek. Pod jejich taktovkou se tu konají i další společenské akce.
Naše krátké povídání neobsáhlo všechno, co program Václavických dožínek nabízel. Zlákat se můžete nechat i vy, ale až za rok.
Foto: Roman Sedláček / www.hradek.cz