Nejmenší okrajová část Hrádku nad Nisou byla o víkendu dějištěm už druhého ročníku Uhelňáckého mlže, multižánrového setkání Uhelňáků se sousedy a umělci z našeho regionu.

Je to vlastně takový vesnický festiválek, který vznikl díky nadšení místních lidí a jejich kamarádů. Myšlenka existovala několik let a loni v létě konečně dozrála. Vesnička na hranicích ožila hudbou.

Druhému ročníku se podařilo ještě více naplnit přívlastek multižánrový, který mlž dostal do vínku. Skupiny Vobuty a Trajekt na pódium přinesly country, excelentní Stanband sunul hranici k blues, Druhý pokus a Coutry Rebels vybírali melodie na pomezí popu. EKI se představila s vlastní tvorbou a pestrou směsici hudebních žánrů doplnili z trochu jiného uměleckého soudku Playmen, hoší, kteří si rádi zahrávají s ohněm.

Čím je tahle akce výjimečná? Jistě atmosférou. Je tu pohoda. Snad právě proto všichni účinkující obohatili svým vystoupením mlže bez nároku na honorář a zůstávají Uhelné věrní, ačkoli z ní žádný profit nekouká. Pro profíky stejně jako amatéry. V dnešní době - k nevíře.

Proto musíme všem moc a moc poděkovat. Hezky popořádku. Nejprve všem výše jmenovaným účinkujícím. Byli skvělí a všechny to myslím bavilo. Dík patří Petrovi Pleskačovi, který tuto akci vymyslel a jako beran dotáhl až k úspěšné realizaci. Zvukař Pája Kudrna s celou rodinou zajišťuje (také zdarma) perfektní zvuk, za který ho účinkující i my moc chválíme. Petr Slavík laskavě umožňuje konání akce na své zahradě. Díky, to místo má své kouzlo. Motorkáři a Ostrov života nám vypomohli s lavicemi a stoly, Městu Hrádek nad Nisou a Bráně Trojzemí o.p.s. vděčíme za sociální zařízení i propagaci akce. Autodoprava A. D. Frank s.r.o. se nám letos postarala o excelentní pódium a příroda o luxusní počasí. Prostě máme to na Uhelné kliku!

Foto:
Roman Sedláček / www.hradek.cz