Letošní uměleckou sezónu v Müllerově hrobce završil ve čtvrtek 8.9. běloruský hráč na knoflíkový akordeon Aliaksandr Yasinski, který je nejen virtuózním muzikantem na svůj nástroj, ale také laureátem mnoha mezinárodních soutěží. Jeho hra byla nesmírně dynamická a výjimečná akustika a genius loci Müllerovy hrobky ji jen podpořily. Protože v hrobce zatím není elektřina, hrál pouze "nasucho" ve světle svíček a dvou reflektorů na baterie, které zároveň působivě nasvěcovali prostory stěn a kopule. Celkový zážitek posluchačův tak byl velice intenzivní a díky blízkosti umělce i intimní.
Yasinsky představil své hudebně pestré kompozice i skladby jiných autorů, klasiků jako je Astor Piazzolla, Chick Corea či Edith Piaf. Žánrově je provedl od tanga, chansonu, lidové hudby, jazz až po soudobou vážnou hudbu.
V České republice žije už přes 10 let, a tak pro něj nebyl problém doprovázet své skladby v pauzách srdečně mluveným slovem v plynulé češtině.
Příští rok tomu bude přesně 100 let, co byla Müllerova hrobka postavena, a tak Brána Trojzemí již přemýšlí jakým způsobem se tohoto výročí zhostit a jestli nevymyslet pro tento unikátní prostor krom hudby a divadla i něco jiného. Nechme se tedy překvapit.
Text: Jana Vébrová, foto: Jiří Princ